Je pup kijkt je glazig aan terwijl jij een heel verhaal tegen hem afsteekt. “Nee, niet op de bank! Niet op de afstandbediening kauwen! Wat doe je nou?!” En je pup? Die begrijpt er helemaal niets van. Geen onwil, geen opstandigheid—je schattige puppekontje spreekt simpelweg nog geen Nederlands. Ook al sta je ingeschreven bij de plaatselijke hondenschool voor een puppycursus; eerst taalles. Een goede hondenschool biedt het hele pakket al aan: eerst taallessen in een klaslokaaltje- en dan naar het veld, dorp en dierenarts voor de echte puppycursus. Ik zeg het maar even.
Anyway: taalcursus.
De Taalbarrière – Je pup snapt je niet
Ken je dat gevoel dat je in een ander land iets wilt bestellen, maar niemand begrijpt je? Dat is precies hoe je pup zich voelt. Jij praat, praat en praat… maar voor hem is het allemaal wartaal. Pupsels reageren (nog) niet op woorden, maar op lichaamstaal, toon en herhaling. En zoals bij elke taal: leren werkt alleen in een veilige omgeving.
Basisprincipes van communicatie
Jij spreekt (nog) geen vloeiend “Honds” en je pup spreekt geen Nederlands. Jullie hebben samen iets te leren. Realiseer je dat mens en hond alleen kunnen leren wanneer ze zeker weten dat fouten maken mág, dat je een leven lang leert en dat lichaamstaal meer kan zeggen dan je tong ooit kan produceren:
- Leren werkt alleen in een veilige omgeving. Een pup die zich onzeker of angstig voelt, kan niet leren.
- Ervaring is de sleutel. Je pup begrijpt pas wat je bedoelt als hij het effect van zijn gedrag ervaart.
- Lichaamstaal is belangrijker dan woorden. Hoe je beweegt en klinkt, bepaalt hoe je pup jouw boodschap ontvangt.

De lessen van de puppycursus- euh taalcursus
Les 1: Contact en Veiligheid – Eerst vertrouwen, dan begrip
Een pup die zich veilig voelt, leert sneller. Zorg voor een voorspelbare omgeving en stel haalbare verwachtingen.
- Creëer rust door een vast ritme en voldoende slaap.
- Wees betrouwbaar en consistent, zodat je pup weet wat hij kan verwachten.
Les 2: Stop met praten en kijk naar je pup
Honden communiceren de hele dag door. Hoe beter jij “Honds” leert verstaan, hoe sneller jullie elkaar begrijpen.
- Let op zijn signalen: Geeuwen, wegkijken of een poot optillen kunnen stresssignalen zijn. En dat hyperactieve, manische rennen?? – vaker een stressdingetje dan voor de leuk en grappig.
- Beloon rust: Merk je dat hij ontspant? Leg hem even op zijn slaapplek. Láát ‘m!
- Gebruik je lichaam: Sta stil, maak je bewegingen rustig en wees betrouwbaar zonder al die woorden.

Les 3: Duidelijke signalen en geduld – voorkom spraakverwarring
Je pup kan geen gedachten lezen, dus wees helder en consequent. Mocht je echt heel graag willen dat je pup gaat zitten/liggen/blijven, laat dan de woorden eerst even achterwege. Laat de clicker het werk maar doen. Leer je hond de clicker aan en probeer dan gewenst gedrag te shapen. (Lees hier hoe dat werkt)
- Gebruik vaste gebaren: Honden leren sneller van handbewegingen dan van woorden.
- Maak gewenst gedrag makkelijk: Beloon direct wat je wilt zien, zodat hij het snapt.
- Vermijd straf: Dit zorgt alleen voor angst en onbegrip, en helpt niet bij het leren van een nieuwe taal.
Kies de juiste “Taalcoach”
Online kom je allerlei snelle oplossingen tegen: een ruk aan de (neus-)riem, een boze stem of De Houding van Een Leider. Niet doen. Dit beschadigt de relatie met je pup en maakt leren moeilijker.
- Zoek een moderne, welzijnsgerichte instructeur die positieve trainingsmethodes gebruikt.
- Blijf zelf leerbaar, ook als dit niet je eerste hond is. Trainingstechnieken ontwikkelen zich en jouw pup verdient het beste!

Samen leren – Samen leven
Je pup luistert niet om je te pesten—hij snapt je simpelweg nog niet. Hoe beter jij zijn taal leert en jouw communicatie aanpast, hoe sneller hij begrijpt wat je bedoelt. Investeer in goede taalcursus en voor je het weet, spreken jullie dezelfde taal. En dat maakt samenleven niet alleen makkelijker, maar ook veel leuker! 🐶💛
Onthoud: Ieder wezen, hond én mens, heeft behoefte aan veiligheid, liefde, goede voeding, structuur en betrouwbaarheid van een lievelingsmens.
In het geval van de hond: Dat ben jij.
Live up to the standards of your dog.
Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!