Clickertechnieken in de jacht

clickertraining - De honderwijzer - achterhoek - twente - eibergen - beltrum-groenlo-ruurlo-neede-

Steeds meer jachttrainers zetten clickertraining in tijdens hun lessen. En terecht!
En; aan clickertraining in de jachtwereld hangen ook nog vooroordelen. Jammer! Clickertraining betekent echt niet dat je de rest van je leven met een clicker in je hand en een zak vol koekjes op zak moet rondlopen, noch dat je hond alleen maar achter snacks aanrent en niet leert jagen. In dit artikel vertel ik je meer over de kracht van de verschillende clickertechnieken, waarom het zo effectief is voor jachthonden, en hoe de verschillende clickertechnieken bijdragen aan een succesvolle training.

De kracht van de clicker: stapsgewijs leren en zelfvertrouwen opbouwen

Clickertraining dwingt jou als voorjager om in kleine, systematische stappen met jouw jachthond te werken. En dat is belangrijk omdat onze menselijke ambities vaak veul sneller gaan dan de ontwikkelingssnelheid van onze gedreven jagers. Door de clicker te gebruiken wordt jouw snelle working-cocker of jouw ik-ben-van-alle-markten-thuis-hoor-Drentse Patrijs gestimuleerd om actief deel te nemen aan zijn eigen leerproces, en gedoseerd te leren welk gedrag het meest succes oplevert. En dát resulteert weer in zelfvertrouwen, creativiteit, en een sterkere band tussen hond en zijn lievelingsmens. En dat hoor jij te zijn toch?

Een experiment kan per definitie

niet

mislukken

Versterk de mentale kracht van jouw jachthond

Met de clicker worden de hersenen van jouw hond als het ware ‘aangezet’; je geeft hem de kans om te experimenteren met onderzoekend gedrag. Dit proces versterkt niet alleen de samenwerking tussen hond en voorjager, maar helpt jouw jachtvriend bij het oplossen van complexe jachtuitdagingen in het veld en op de wedstrijd, als jullie elkaar even niet kunnen zien. Je geeft je hond de kans het zélf op te lossen.

Clickertrainining: meer dan achter het koekje aanhobbelen.

Een van de veelvoorkomende misvattingen over clickertraining is dat het slechts draait om het achterna lopen van koekjes. Dat hobbelen heeft een eigen naam: “Luring”. En dat betekent lokken. Deze clickertechniek lokt vooral vooroordelen uit bij de jachttrainers. Ook bij mij, toen ik nog niet bijgeschoold was 😉

Luring als clickertechniek- is dat dan geen hobbelen?

“Luring” gaat dus over het lokken van de hond met een beloning om gewenst gedrag te verkrijgen. Hoewel je twijfels zou kunnen hebben over deze techniek vanwege de focus op de beloning, biedt het óók een laagdrempelige manier om snel resultaten te behalen. Het is een goede start voor beginnende trainers die nog niet bekend zijn met clickertraining. Luring is een effectieve clickertechniek om heel precies een ‘naast’ aan te leren bijvoorbeeld. Je clickt en beloont pas wanneer je de hond tegen je been aan voelt leunen.

Het nadeel van “Luring” is dat weinig ruimte biedt voor bewust leren. Als je een heel gretige hond hebt, die alles doet voor voer, gaat het leervermogen van je hond waarschijnlijk naar beneden omdat hij alleen maar dat voer-voer-voer wil pakken. Dan heb je hem eerst wat te leren over etiquette rondom voer. Een ander nadeel van “luring”, vind ik dat het weinig rekening houdt met de emoties van de hond. Je hond is zo druk bezig met het volgen van dat voertje dat hij zichzelf plotseling terugvindt in een situatie die hij veel te spannend vindt! En deze moet ik even kwijt: mensen die al lokkend hun pup, op instructie van de trainer (!), over een puppyparcours lokken in het kader van lichaamsbewustzijn.. Het heeft geen pepernoot te maken met lichaamsbewustzijn! (einde rant)

Shapen – activeer het denkvermogen van jouw hond

Shapen is een wat verfijndere clickertechniek waarbij jouw hond wordt gestimuleerd om zelfstandig gedrag te ontdekken dat leidt tot de door jou gewenste uitkomst. Deze techniek is als het ware een routeplanner voor het brein van de hond, waarbij de kleine stapjes richting het einddoel worden beloond.

Het grote voordeel van shapen is dat het de hond stimuleert om actief na te denken en te experimenteren, wat resulteert in een dieper begrip van het gewenste gedrag en een verhoogd zelfvertrouwen. Voorjagers worden vooral uitgedaagd om geduldig te zijn en zich aan te passen aan het tempo en de leerstijl van hun hond.

Capturing – Vang het gedrag

Een minder bekende, maar onbedoeld toch vaak gebruikte, clickertechniek is “Capturing”. Het betekent dat je (natuurlijk) gedrag dat een hond spontaan laat zien, markeert en beloont.

Als een hond uit het water komt, moet dat water uit zijn vacht. En dus wordt er geschud. Denkt je hond niet over na. Kiest-ie niet voor.

Als je hond gaat schudden vóór jij het waterapport aan hebt kunnen pakken, is dat niet gewenst 😉.

Door natuurlijk gedrag, het schudden na een zwempartij, te markeren met een click en koek, “vang” je dat natuurlijke gedrag, en door het rijkelijk te belonen, ervaart jouw hond een hoge mate van succes voor het schudden.

Als trainer zet je in dit geval de situatie zo op, dat je zeker weet dat je hond gaat schudden. Je gaat samen het water in of je gooit wat drijvend hondenvoer in het water. Wanneer je hond weer aan wal komt en gaat schudden, click jij en prijs je hem de hemel in met een enthousiaste “schuuuudddeeeennnn! en lievelingsvoertjes.

Capturing is heel makkelijk als het gaat om gedrag dat regelmatig voorkomt; een diepe zucht bijvoorbeeld. Een zucht geeft lucht (aan een hart vol smart zei mijn handwerkjuf altijd als ik weer had zitten knoeien met mijn breiwerk, maar dat terzijde) en die zucht levert ontspanning op. Als je die zuchten goed weet te vangen, kun je je opgewonden hond straks heel makkelijk weer laten ontspannen. Handig op wedstrijden. Ook voor de voorjager.

Het vangen van natuurlijk gedrag is soms een lang traject, tenzij je steeds je vangmomentjes in scène zet. Over het algemeen betekent het dat je voor een langere periode een clicker en voertjes bij je moet hebben om het gedrag te kunnen vangen en dat je alleen gedrag kunt vangen dat zich zeer regelmatig voordoet. Als je (nog) niet gezien wilt worden met een clicker en een voertasje is luring en shaping misschien beter als jouw instappunt van clickertraining..

Boost voor het zelfvertrouwen

Hoe je het ook bekijkt, ervaart of denkt te weten; zelf-ontdekkend leren beklijft gewoon langer in de hersenen. Als jij de baas lijkt te zijn over je eigen leerproces geeft dat een ongelooflijke boost in het zelfvertrouwen, maar ook in je zelfbewustzijn; “hé! Ik kan kan dit!”. Hoe krachtig is dat voor jou en je hond?!

Ervaar het zelf in Clicker-Summerschool

Wil je meer leren over clickertraining en hoe je deze technieken kunt toepassen bij het trainen van jouw jachthond? Doe dan 20 juli aanstaande mee aan “Clicker-Summerschool“, waar je clickertraining zélf gaat ervaren en je ook leert hoe jij en je hond samen tot betere oplossingen komen. In een groepje van maximaal 5 teams laat ik jou en je hond ervaren welk effect een click op je hersenen en je gedrag gaat hebben. Meld je snel aan om je plek te reserveren.

Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

Positieve-Jachttraining Eibergen -Berekelland - Achterhoek
Meld je hieronder aan voor de lesbrief
meer blogs