Jachttraining met de clicker.

jachttraining met de clicker-Eibergen - Beltrum - Groenlo- De Honderwijzer - clickertraining - privéles

Jachttraining met de clicker is één van de pijlers van De Honderwijzer. Dat plastic apparaatje met een metalen stripje is namelijk een zeer effectief middel om vanuit respect te werken aan gedrag waar zowel jouw jachthond als jij blij van worden. Gelukkig kiezen steeds meer trainers ervoor om jachttraining met de clicker aan te bieden. Logisch, wat mij betreft; Waarom zou je met dwang of pijn gedrag af willen dwingen, terwijl het ook in alle vriendelijkheid en samenwerking kan? Jachttraining met de clicker is niet meer heel bijzonder, maar je moet wel even wat tijd investeren in hoe je het zo effectief mogelijk in kunt zetten.

Eerst een heel kort-door-de-bocht-uitleg van hoe het werkt bij lerende honden: 

Hoe een hond leert. (Écht heel kort door de bocht hoor)

Iedere hond leert door het leggen van verbanden; als jij op je pumps de woonkamer inloopt, kijkt je hond je waarschijnlijk met ongeïnteresseerde blik aan: “hier valt niets te halen.” Maar als je met je wandelschoenen binnenkomt, staat je vriend al te dansen bij de deur: “jeuh!” – Hij leert van de signalen uit de omgeving

Daarnaast leert je hond van zijn eigen gedrag; en de mate waarin hem dat het meest succes oplevert. Lees dat nog maar een keer:  een hond doet dát wat hem het meest succes oplevert

Gedrag dat succes heeft, wordt herhaald; gedrag dat niets oplevert dooft uit

Wanneer jouw hond steeds een aai over zijn zachte bolletje krijgt wanneer hij zijn kin op je schoot legt, zal je hond vaker jouw schoot opzoeken dan wanneer je niet reageert. Je hond leert van zijn gedrag en de gevolgen ervan.  Je hond leert dus ook van de blije achtervolging van joggers, katten, hazen. Voor hem is dat najagen heul heul succesvol! 

Waar gebruik je de clicker voor dan? 

Met clickertraining, ook wel markeertraining genoemd, werk je vanuit het ‘succes herhaalt zich’- principe.
Je wacht tot je hond bepaald gedrag laat zien, of je lokt het gedrag uit en je markeert dat vervolgens met de clicker. Je beloont daarna met een klein voertje. Je hond leert dat de clicker de voorspeller wordt van de beloning. Heb ik niet zelf verzonnen hoor… heeft meneer Pavlov ooit bedacht.. O ja, Rings a Bell…

Nu komt het mooie: je hond gaat nadenken wat hij moet doen om jou nóg eens te laten clicken en die beloning te verdienen. En juist dáár zit het tofste onderdeel van clicktertraining, hier zit jullie samenwerking; hoe komen wij samen op dezelfde werkgolflengte? Door in kleine stapjes samen te werken aan gewenst gedrag, kun je ongewenst gedrag voorkomen en hoef je niets te bestraffen. Je hoeft het woord ‘nee’ niet meer te gebruiken in je trainingssessies; let the click do the talking. Jullie creativiteit, positiviteit en samenwerking wordt zoveel beter.

Waarom wil je jachttraining met de clicker?

  • het is beloningsgericht
  • je werkt heel precies en duidelijk
  • je werkt vanuit veiligheid
  • jullie worden creatiever en vrijer in het zoeken naar oplossingen

Nadeel van clickertraining: 

Jijzelf….

Je hebt namelijk een accurate timing van je click nodig. Ook motorische handigheid is fijn om te hebben. Om je hond te kunnen vertellen welk gedrag je goed vindt, moet je de ‘foto’ van dat gedrag behoorlijk precies afdrukken. En je moet die clicker, dat voer én de giechel van je hond een beetje snel kunnen vinden. 

Spelletje: 

Gelukkig zijn beide vaardigheden trainbaar: Pak een schaaltje, leg een zakje van je lievelingsdier M&Ms klaar en zet de timer op 1 minuut. Hoeveel keer kun jij clicken en 1 M&M in het schaaltje krijgen? Uitdaging: maak er een wedstrijd van met een huisgenoot. Uitdaging 2: laat huisgenoot nummer 3 dat schaaltje heen en weer bewegen. Clickertraining is ook gewoon heel gezellig en smakelijk. 

Nu jij!

Je gaat aan je beste vriend leren dat het geluid van de clicker de voorspeller is van lekkers: 

(werk in een ruimte waar geen afleiding of verstoring is van huisgenoten; de gang bijvoorbeeld) 

Dit ga je doen: 

Je hebt een clicker in je  hand, een schaaltje/tasje met koekjes en een hond die in jouw nabijheid aan het scharrelen is. Je hond hoeft niets te doen; alleen scharrelen.

Druk op de clicker en breng met je andere hand een voertje naar je hond. Herhaal dit een paar keer per dag; 3 keer 8 voertjes is prima. Wanneer jouw hond al naar je ‘voerhand’ kijkt nadat jij geclickt hebt, weet je dat hij snapt: click = koek

En that is all folks. Easy peasy Pumpkin pie. 

Wil je meteen aan de slag met clickertraining? Lees dan mijn blog over de handtouch; een heel makkelijk aan te leren oefening die je weer als basis kunt gebruiken bij ingewikkeldere jachtgedragingen. Je leest hem hier

Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom

Deze blog is een bewerking van een artikel dat ik eerder schreef voor de Labrador Post; het ledentijdschrift van de Nederlandse Labrador Vereniging – NLV. 

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

Positieve-Jachttraining Eibergen -Berekelland - Achterhoek
Meld je hieronder aan voor de lesbrief
meer blogs