De Honderwijzer

In kleine stapjes naar groots resultaat

Jachthondentrainer De Honderwijzer uit Eibergen-Berkelland.
Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hoi! Ik ben Saskia

Ik zette het liefst de grote, snelle passen. Van 0 naar 100 in 2 seconden. Tot ik kinderen kreeg en mijn hart verloor aan een hele snelle labrador … opvoeden en trainen vraagt namelijk geduld, tijd en rust. Langzamer lopen en kleinere stappen dus. 

Ik heb als kind eindeloos gesmeekt om een hond in huis. Dat zag mijn moeder niet zo zitten, met al die snelheid in mij. Gelukkig hadden mijn Pake en Bep in Friesland Akke, een Duitse Herder die wel met mij wilde werken. En bij mijn tante hadden ze Wetterhounen; Zo had ik een aantal adresjes om aan mijn dosis “hond” te komen. Zodra ik de gelegenheid had, heb ik honden in huis gehaald. Steeds jachthonden. Zij spelen namelijk net zo graag buiten als ik! 

Door het volgen van verschillende trainingen met mijn eigen honden, ontdekte ik hoe mooi het is om samen te werken met karaktervolle honden die mogen doen waar ze van nature goed in zijn. Daar wilde ik meer over leren! 

Van onderwijs naar Honderwijs

Na 20 jaar als docent Engels in het Voortgezet (speciaal) onderwijs ben ik misschien wel een “typische juf”; een tikje eigenwijs en een grote liefde voor mensen, honden en kennis. Die liefde deel ik tegenwoordig ruimschoots met mijn cursisten. 

Tijdens trainingen ben ik de juf die jou op humoristische wijze stimuleert om door te zetten als het tegenzit en om ieder succes te vieren (met taart graag). In mijn lessen wordt hard gewerkt en hard gelachen. Ik sta voor  een welzijnsgerichte, persoonlijke en duidelijke wijze van leren; we werken samen en kijken daarbij altijd eerst naar het ‘waarom’ van hondengedrag. Als je je realiseert dat honden emoties hebben en dat die emoties gedrag beïnvloeden; hoe herken je als eigenaar al die gevoelens dan? Hoe ga je daar mee om? Dat is waar ik begin als jij en ik aan het werk gaan: hoe gaat het met jou en je jachthond op dit moment?

Echte samenwerking begint met respect, aandacht en ruimte voor elkaar. Ik help je aan welzijnsgerichte trainingstechnieken die jullie teamgeest versterkt. We blijven weg van fysieke en intimiderende correcties en zoeken altijd naar de ‘ja!’ in het gedrag van je jachtmaatje. 

Beloon de ‘já! Dat wil ik zien!’

Jachthondentraining in Eibergen | Welzijnsgericht | Clickertraining

Als Honderwijzer

Mijn cursisten noemen me betrokken, enthousiast, direct, en een tikkeltje chaotisch. Ik ben een snelle denker en ik hou van praktische, resultaatgerichte oplossingen die bij jullie team passen.

Gediplomeerd docent én gediplomeerd kynologisch instructeur; zowel de mensenleerling als jouw jachthond worden door mij gezien. Voel je welkom in mijn lessen. 

Mijn jachtvrienden

Jelle

Als jonge hond had Jelle veel plannen die meestal niet pasten bij mijn tijdschema: muizen uitgraven terwijl ik naar mijn werk moest, achter wild aanvliegen als ik moest koken en angst voor het schot bij de jachttraining. Van deze oprechte Friese Stabijna heb ik geleerd dat je met geduld, een clicker en subtiele lichaamstaal alles kan zeggen zonder één onvertogen woord te hoeven gebruiken. Hij 'stuurde' me terug naar school; Jelle was mijn Honderwijzer.

Bûke

Deze zachte reus anticipeert op mijn lichaamstaal als geen ander. Iedere training helpt hij mij met mijn “beweeg”-tempo. Werken met Bûke is een feest. Een zachtmoedige, rustige knuffelhond in huis en een zeer gehoorzame, zorgvuldige werker in het veld. We hebben meegedaan aan wedstrijden, maar vanwege zijn PKND durf ik hem niet meer over water te sturen. Bûke gaat regelmatig mee naar de groepstrainingen; dan is hij mijn voorbeeldige demo-hond.

Drifter

Een kroelkont voor zijn lievelingsmensen, onzeker over de rest van de mensheid. Drifter is een 100% field-trial labrador uit Britse werklijnen. Hij is gevoelig en bijzonder gedreven in het werk. Dat maakt het trainen van hem een uitdaging; rekening houden met zijn sensitiviteit en het kaderen van zijn zeer hoge drive. Het zoeken naar die balans is een puzzel; iedere training opnieuw. Drifter en ik werken samen verder tot we allebei klaar zijn voor onze eerste wedstrijd. Of dat nu dit jaar is, of het volgende; we nemen onze tijd.

Betrokkken

Je hoeft het niet alleen te doen. Ik kijk, luister en train met je mee bij de opleiding van jouw jachthond.

Praktijkgericht

We zoeken altijd naar oplossingen die passen bij jullie team, jullie omstandigheden en jullie doelen.

doorzetten

Kleine trainingsstapjes leiden naar jullie succes. Eerst trainen we klein, dan breiden we uit, stellen we bij. Volhouden!

De Honderwijzer Eibergen

wanneer ik niet werk:

bemoeder ik

mijn jongens tweeling

lees ik

romans, maar meestal iets over honden

binge ik

Detectives, docu’s of kijk ik voor de triljoenste keer The Sound of Music

Train ik

jacht, doggydance, detectie of obedience met Drifter en Bûke

maak ik

to-do lijstjes, planningen, trainingsplannen

leer ik

gitaar spelen, fotograferen, iets nieuws

zoek ik

mijn spullen… óf een huisje op Terschelling.. 

een onvolledig overzicht van mijn leerproces:

Cursus
Jaar
Opleider
4 modules Kynologisch Gedragstherapeut
2016
Martin Gaus Academie
Honden Instructeurs Congres
2021-22 en 23
Annorlunda
Clicker Jachttraining
2021
Les Chiens Sportives
Training the Trainers
2019 – 2020
Scent Detection Academy
Honden Instructeurs Congres
2021
Annorlunda
Kynologisch Instructeur
2021
Martin Gaus Academie
Een slimme Click 2.0
2022
Renée Klein en Gwen Pieters
Gedragsmatige invloeden bij het fokken van honden
2022
Tinley Academie
Stress management bij honden
2023 – 2024
Amazing Animal Minds
Typisch ik:

30% van de tijd ben ik op zoek naar iets; Sleutels, telefoon, mijn geheugen..