Jachttraining-de honderwijzer-eibergen-achterhoek

over mij

Hoe ik een doorstart maakte

Na twintig jaar lesgeven in het (speciaal) onderwijs ben ik gaan doen wat ik als kind al wilde, maar niet echt durfde… jachthonden trainen!

Niet meer strijden om het onderwijssysteem te verbeteren; geen smoesjes over ‘straks als het allemaal wat makkelijker is’. Het leven is geen generale repetitie: Ik maakte een herstart en koos een andere doelgroep: ambitieuze begeleiders van jachthonden. 

Nu ben ik onderwijzer voor honden, en zeker ook, of misschien wel juíst, voor de mens die aan de andere kant van dat lijntje staat. 

Alles begint met een eerste stap

Wanneer ik als kind een verlanglijstje maakte voor mijn verjaardag, stond er op nummer één: een Golden Retriever.  Er zat echter nooit een hond bij de cadeautjes, dus om mijn wens enigszins te vervullen, ging ik naar mijn Pake en Bep in Friesland om Akke, de hond van Pake te ‘trainen’. Bij mijn tante hadden ze Wetterhounen; Zo had ik een aantal adresjes om aan mijn dosis “hond” te komen. Zodra ik de gelegenheid had, heb ik honden in huis gehaald. Steeds jachthonden. Zij spelen namelijk net zo graag buiten als ik! 

Door het volgen van trainingen met mijn eigen honden, ontdekte ik hoe mooi het is om samen te werken met karaktervolle honden die mogen doen waar ze van nature goed in zijn. 

 

jachttraining de honderwijzer achterhoek eibergen

De échte Honderwijzer is mijn eerste hond Jelle. Van deze oprechte Friese Stabijna heb ik geleerd dat je met geduld, respect en subtiele lichaamstaal alles kan vertellen zonder één onvertogen woord. 

Jelle is de leraar die de aanzet gaf om te leren over hondengedrag, die me naar de Martin Gaus Academie ‘stuurde’ om mijn diploma’s te halen. En met succes! Ik heb me gespecialiseerd in het opleiden van jachthonden en hun begeleiders. 

Typisch De Honderwijzer:

Het schijnt dat ik een “typische juf” ben. 
Ik houd van mensen, honden en kennis. Die liefde deel ik ruimschoots met mijn cursisten. 

Ik ben ook nog steeds die leerling die met een markeerstift interessante dingetjes een kleurtje geeft. Ik ben ook de juf die jou op humoristische wijze stimuleert om door te zetten als het tegenzit en om ieder succes te vieren (met taart graag). In mijn lessen wordt hard gewerkt en hard gelachen. Ik sta voor  een beloningsgerichte, respectvolle en duidelijke wijze van leren; we werken samen en kijken daarbij altijd eerst naar het ‘waarom’ van hondengedrag. Honden vinden het fijner om samen met jou te werken, dan jou alleen te zien als ‘dat mens dat me iedere dag eten geeft’. Honden willen óók een sociale relatie met hun mens. Vanuit die sociale behoefte wil ik jou en je hond graag begeleiden. 

Echte samenwerking begint met respect en aandacht voor elkaar. Ik leg je graag uit hoe je je jachthond opleidt met gebruik van duidelijke, respectvolle technieken. We negeren ongewenst gedrag niet: we leren je beste vriend wél dat er betere alternatieven zijn: op een manier waarbij geen onvertogen woord of handeling wordt gebruikt. Ik laat je zien hoe ook jij jouw hond op een fijne manier kunt trainen. 

Mijn klanten noemen me betrokken, enthousiast en kundig. Ik ben een snelle denker en ik hou van praktische, resultaatgerichte oplossingen. Ik praat veel; juffen delen nu eenmaal graag hun kennis. Gediplomeerd docent én gediplomeerd kynologisch instructeur; zowel de mensenleerling als de hond worden door mij gezien. Voel je welkom in mijn lessen. 

Mijn eigen jachtvrienden

welzijnsgerichte forcefree gundogtrainingjachttraining de honderwijzer achterhoek eibergen

Bûke leest mijn lichaamstaal als geen ander. Een briljante kans voor mij om me iedere training bewust te blijven van mijn “beweeg”-tempo. 

Werken met Bûke is een feest. Een zachtaardige, rustige knuffelhond in huis en een zeer gehoorzame, harde werker in het veld. 

We hebben een aantal wedstrijden “gelopen”, maar door zijn PKND durf ik hem niet meer over water te sturen. We werken nog wel lekker samen tijdens mijn groepstrainingen; dan is hij mijn voorbeeldige demo-hond. 

 

welzijnsgerichte jachttraining eibergen berkelland de achterhoek hondentraining

Drifter is het jonge, blije ei in ons gezin. Meestal blij enthousiast en soms wat onzeker. 

Drifter is een 100% field-trial labrador uit Engelse werklijnen. Hij is gevoelig en bijzonder gedreven in het werk. Dat maakt het trainen van hem een uitdaging; rekening houden met zijn sensitiviteit en het kaderen van zijn zeer hoge drive. Het zoeken naar de balans is een grote uitdaging; iedere training opnieuw. 

Drifter en ik trainen in kleine stapjes tot we allebei klaar zijn voor onze eerste wedstrijd. Of dat nu dit jaar is, of het volgende; we nemen onze tijd.  

Als ik niet aan het werk ben:

jachttraining-achterhoek-eibergen-honderwijzer