De Honderwijzer-jachttraining-met een click
hondenschool jachttraining berkelland eibergen Beltrum Groenlo Ruurlo Neede

Ik doe het al jaren zo

Iedereen weet dat bovenstaande zin alleen wordt uitgesproken door oude, angstige, starre mensen die bang zijn om hun verworven positie te verliezen. Dat weet je he?!? 

Ik heb je al eens verteld over hoe ik met mijn eerste hond bij een jachthondentrainer terechtkwam die met een touw mijn onzekere hond over water wilde trekken. Wat ik niet vertelde is dat ik bij deze hondenschool wegging nádat hij Jelle al aan dat touw daadwerkelijk over dat dat water had getrokken. Resultaat: hond vond zwemmen voortaan stom en haalde geen waterapporten meer. 

Je zou verwachten dat ik mijn les had geleerd, maar ook bij de trainers van mijn latere honden heb ik gezien hoe de leerprincipes gehanteerd werden op een manier waar ik tegenwoordig de politie voor zou bellen. 

“harde honden hebben een harde hand nodig”

Ik heb regelmatig mijn eigen intuïtie genegeerd. Dat ik zweeg wanneer de trainer zei: 

  • “ik train al jaren op deze manier en dat heeft nog nooit een ongehoorzame hond opgeleverd”. 
  • “ik heb winnaars van grote jachtwedstrijden getraind. Denk je dat jachthonden die ‘hoog in het bloed’ zitten die resultaten zouden hebben gehaald door het werken met het geluid van clicker?-tuurlijk niet, meisje. (Aaarrrghh: meisje!!!!)
  • “Harde honden hebben een harde hand nodig”
  • “Ik heb heel veel wedstrijden gewonnen met mijn honden”
  • “Als je het nu niet aanpakt, leert hij het nooit”

 

Ik wilde wedstrijden lopen en winnen. Ik wilde mijn bedrijf succesvol maken door mijn cursisten naar wedstrijden te sturen zodat ik meer klanten zou krijgen. Gevalletje EGO hè? En de hond van Piet-van-Hiernaast doet het prima op lijncorrecties en “slecht- nieuws gesprekken”.

Slecht nieuws gesprek?

Je hond leert zeker iets van zo-doe-ik-het-al-jaren-training, misschien win je er wedstrijden mee. Is dit de manier waarop je jouw ambities wilt waarmaken?

Want weet je, na zo’n training reed ik naar huis met een rotgevoel: “ik kan dit niet. Mijn hond kan het niet en dat ligt aan mij. Ik moet hem harder aanpakken”  

Echt?! Wil ik dit met mijn hond? Wil ik dit van mezelf vinden? Is dit helpend voor mijn gestel en dat van mijn hond? Wie help ik hiermee?!

Zat dat kleine venijnige *&#!-duiveltje tegen mijn intuïtie te gillen: jarenlange ervaring can’t be wrong! Bij deze trainer trainden winnaars! Ergo; ik was een winnaar! 

Met mijn hond als grote verliezer. 

Mijn BBF als verliezer?! Was dat de prijs?

Dat inzicht gaf de doorslag voor mij.

Nog maar even geen wedstrijden en naar een trainer die bouwt in plaats van afbreekt. Dus ik zit tegenwoordig 3 uur in een auto om mezelf te laten trainen volgens de moderne interpretatie van de leerprincipes. Samen met met mijn BBF (Big Black Friend) werk ik aan rust, rust en rust. De zenuwpees die méér drive heeft dan ik soms aankan, waarbij ik mijn kracht en mijn onzekerheid moet beteugelen om hem te laten leren op een veilige, kleine, en vriendelijke manier die bij ons allebei past. Dát is wat hij nodig heeft. Dat is goed voor mijn gestel en het zijne. ’s Avonds ligt ie als een dekentje over mij heen en duwt hij zijn zachte snuit in mijn nek. Trainen voor het Wereldkampioenschap Bankhangen. Dit is goed voor ons. 

En jij? Hoe train jij met je hond? Hoe gaat jullie trainer om met ongewenst gedrag van je hond? En vind je dat ok? Zou je zélf op die manier nieuwe dingen willen leren? Twijfel jij wel eens of je wel het juiste doet? Voor jezelf? Voor je hond? Zou je het anders willen voor je hond en voor jezelf? Spreek je dat uit? 

Ik geef je mijn lessen van het verleden zodat je hond het fijn met je heeft. Een hond die niet bang is om te werken en met wie je óók traint voor het WK Bankhangen. 

Ik wens jouw hond een trainer die jullie allebei versterkt en verder helpt. Luister naar jouw intuïtie als jullie samen aan het werk zijn. 

En doe NIETS-NUL-NADA-NIENTE omdat ‘ze’ het altijd al zo gedaan hebben, maar omdat je respect wilt hebben voor jezelf en je jachtmaat. 

Daarom. 

Delen?