De Honderwijzer-jachttraining-met een click
puppycursus-jachthondentraining-de achterhoek

Au! Puppy bijt!

Ja. Dat doen ze.
 
Flauw, maar écht. Puppy’s bijten. Alle puppy’s bijten, ook al ze nog geen tanden hebben, maar dan heet het sabbelen. Het is frusterend, best pijnlijk en zeker niet om te lachen, die scherpe puppytandjes in je hand. Dus voor ik je vertel wat je er aan kunt doen, en wat je vooral niet moet doen, wil ik je graag uitleggen waaróm ze het doen.
 

Zachtjes bijten! 

Een pup leert van zijn moeder dat hij zijn tandjes zachtjes moet gebruiken als hij wil drinken. Doet hij dat niet, staat mama op en krijgt pup geen drinken. Les 1 geleerd! En bovendien een evolutionair principe: als er tandjes komen, is het tijd voor de moeder om af te spenen. Moeder staat drinken steeds korter toe; ze loopt eerder weg. Tijd voor vast(-er) voedsel. Met dat bijten oefent een pup vast voor later met de supertools die hij nu in zijn giecheltje heeft. Hij ontdekt wat hij er allemaal mee kan, die scheermesjes. Met zijn broers en zussen in de werpkist leert pup hoe er wordt omgegaan met al te lomp gebruik van het gereedschap: een felle kreet van het slachtoffer van de puppytandjes zorgt dan dat de vampiertandjes voortaan wat zachter gebruikt gaan worden. Pup heeft een bijtrem geleerd. Les 2: check! Heb jij niets aan hoeven doen.
 

Bijten afleren?

Jouw pup ontdekt de wereld met zijn mond. Wanneer hij bij jou thuiskomt, gaat hij daar vrolijk mee door. De les die hij van jou moet leren is dus hoe hard hij mag bijten. Huh?!? Mag bijten?! “Nee man! Ik wil dat mijn pup stopt met bijten!”, hoor ik je zeggen. Maar door je hond het bijten af te leren, ontneem je hem de helft van zijn toch al beperkte supertoolbox. Een hond heeft twee manieren om zichzelf te helpen in tijd van honger en strijd: zijn voorpoten en zijn gebit. Door hem te leren dat er gradaties in bijtkracht zijn, weet hij dat hij én zachtjes kan bijten en dat het dan nog steeds leuk is, én dat hij in geval van nood, pijn of heftige schrik zijn gereedschap nog steeds in kan zetten. Sterker nog; als je jouw hond een goede bijtrem aanleert, heb je minder kans op ‘gaatjes’ wanneer je hond bijt uit schrik of pijn. Hij leert zijn bijtkracht te reguleren. Winst!
 

Dit werkt niet tegen het bijten:

Alles wat hem pijn doet, alles waar je hond van schrikt, alles waarbij je hem vasthoudt/neerdrukt, in flanken knijpt, zijn snuit dichtdrukt, dingen die je op Animal Planet wel eens voorbij ziet komen van een man met veel te witte tanden. Het-werkt-niet-punt. Nou ja: het werkt vooral tegen je. Google maar eens: redirected agression.
 

Dit werkt wél tegen puppybijten:

In het nest heeft pup al geleerd: bijtgedrag heeft gevolgen; dat wat leuk was, stopt direct. Je gaat consequent, ik herhaal: consequent, gevolgen verbinden aan het bijten en de heftigheid ervan. Tip: zorg dat je altijd iets te spelen bij de hand hebt, liefst iets groot genoeg voor jullie beiden om vast te pakken.
 

Fase 1: 

Stel: je pup bijt tot bloedens toe. Zeg: AU! Sta op en loop. Einde contact met je hond. Doe dit een dag of 3-4. Wanneer hij nog wel bijt, maar geen bloed meer maakt: speel even met je hond. (ja, voor jou is dit ook even doorbijten)
 

Fase 2:

Je pupsel bijt nog, maar záchter; hij laat een deukje achter in je huid.
Zeg: au! Sta op en loop. Ook dit doe je weer een dag of 3-4, kom op; dit kun je hebben. Vinger tussen de deur is erger. Als het bijten geen deukje maakt: spelen.  
 

Fase 3:

Je voelt nog wel wat druk, maar je hoeft geen pijnkreet te onderdrukken;  Zeg op normale toon: au. Sta op en loop. Houd ook dit 3-4 dagen vol en je zult zien dat je plotseling heel fijn samen kunt spelen. 
 

Heb geduld, wees consequent, gebruik je geduld en gezond verstand. Een uitgeslapen hond met lege blaas is tenslotte makkelijker te trainen dan een Hangry dog. 

 
 
 

Blijft je pupsel in je vinger hangen?

Neem met je andere hand contact met me op en ik kom je bevrijden!

Delen?