Model apport met de handtouch

Zwarte labrador met afstandsbediening in zijn mond - modelapport - jachttraining -Jachthondentraining - Eibergen - achterhoek

Sommige keurmeesters vinden het lekker wanneer jouw hond netjes voor je staat, of zit, met een dummy in zijn bek. Keurig wachtend tot het jou behaagt om “los” te zeggen. “Een modelapport!” hoor je het publiek zeggen. Hoe doen die voorjagers dat toch? Het ziet er prachtig uit! Jij wilt dat ook! Kun jij!
Wanneer jouw hond de korte handtouch kent (lees het hier), is het tijd voor het verlengen van de touch. Door het verlengen van de handtouch leert jouw jachtvriend dat het netjes afgeven van de dummy en je afstandsbediening, hoge beloningen oplevert. Het modelapport met de handtouch!

Waarom een verlengde handtouch?

Waar kun je deze touch voor gebruiken? 

  • netjes afgeven van de dummy
  • geduldig wachten tot jij klaar bent om het apport aan te nemen
  • Volgen – superstrak heelwork aanleren
  • Wandelen aan de slappe lijn
  • Modelapport waar de keurmeester van gaat kwijlen (en het terugbrengen van je afstandsbediening die je pup net heeft gejat)
  • Aanleren van posities als: naast, achter, rechts, voor.
  • Dirigeren voorbereiden
  • Mijn boterhammen smeren (niet echt hè, mensen. Dat is een grapje)

Op wedstrijden levert dat netjes afgeven van de dummy al gauw dat ene puntje extra op. In het veld vinden de jagers het fijn wanneer het wild zonder schudden in de hand van de voorjager wordt gelegd. Daarnaast is het voor je hond heel duidelijke informatie: “zij steekt haar hand uit; daar hoort deze dummy in“.

De handtouch herhalen

Zet je hond eerst even in de leerstand: Een korte herhaling van waar jullie waren gebleven in de gedragsketen van netjes afgeven. Vraag eerst een korte touch en bouw daar alvast wat stevigheid in; je beloont alleen de hardere druk op je hand.

De touch verlengen: 

Nu je een zelfverzekerde duw tegen je hand voelt, ga je méér vragen voor je clickt; je wilt nu dat je hond zijn neus steeds langer tegen je hand gedrukt houdt. Je wilt tenslotte dat je hond straks met de dummy in zijn giecheltje voor je staat te wachten tot jij “los” zegt.

Leerstijl

Net als bij mensen, hebben ook honden een voorkeurs-leerstijl. De ene houdt van kort en snel, de ander wil eerst uitleg en dan zelf aan de slag en de ander wil gewoon direct aan het werk en het zelf uitvogelen. Pas jouw training aan op de leerstijl van je hond.

Handtouch voor de doorzetter

De doorzetters vinden het fijn om jou even te herinneren aan de afspraken die gemaakt zijn. De afspraak is namelijk : “ik raak jouw hand aan, jij clickt en geeft mij mijn koekje.”

Alleen: bij het aanleren van de plaktouch click jij niet meer voor de eerste aanraking, je wacht tot jouw zelfverzekerde jachtvriend jou even herinnert aan de afspraak: “Hey!” – Hij tikt jouw hand voor een tweede keer aan. Die click en koek je wél!

Het nadeel van deze manier is dat je redelijk dicht op de frustratiegrens van je hond gaat zitten en je vast kunt lopen in de opbouw van tijdsduur van de touch, omdat je hond niet meer snapt welk gedrag nu precies de click oplevert (en dat komt omdat wij mensen niet accuraat genoeg zijn in het timen van de click) en het opgeeft.

Als je nog niet heel handig bent met de clicker en je timing zou ik je deze manier niet aan willen raden. Jullie raken er allebei gefrustreerd door en dat werkt niet zo lekker in welzijnsgerichte training. Vraag hulp aan je clickerjachttrainer.

De handtouch verlengen voor de zoeker:

De zoekers zijn voorzichtig op zoek naar wat je zou kunnen bedoelen. Waar je eerst al bij een korte touch clickte, ga je nu bij een aanraking van je hand tot een langer gerechte ééén tellen. (in je hoofd). Je ziet je beste vriend een beetje vragend naar je kijken terwijl hij met zijn neus jouw touch-hand aanraakt; “wat bedoel je precies?”.

Ook hier: let op de mate van frustratie bij jezelf (!) en die van je hond. Wees geduldig en precies in wat je op dit moment, in deze trainingssessie kunt vragen van je lievelingsdier.
Vind je het moeilijk om te merken wanneer jouw frustratie een nadelig effect heeft op de prestaties van je beste jachtmaat? Film jezelf tijdens de trainingen en laat vreemde ogen even meekijken.

Begrens jezelf in het aantal succesvolle uitvoeringen; tel je koekjes uit vóór je start met een nieuwe sessie.
 

Touch! 

Je kunt de cue ’touch!’ blijven gebruiken, maar dat hoeft niet. Het laten zien van jouw platte hand kan al voldoende zijn voor je hond om zijn snuit ertegen aan te plakken.

Vóór je nu een dummy in zijn bek stopt om netjes af te laten geven; oefen eerst nog even hoe dat ook alweer zat; een dummy netjes in het midden vasthouden. Het netjes vasthouden van een dummy, of een wildstuk, is al een vaardigheid op zich. En dan hebben we het nog niet gehad over ‘met-volle-mond-wachten-tot-jij als voorjager-“los”-zegt.

Het modelapport met de handtouch intrainen, is een goede vervolgvaardigheid van de ’touch’ voor jou als voorjager. Je leert preciezer te werken en jullie samenwerking te versterken op een diervriendelijke manier. En hoe simpel het ook lijkt; het vraagt van jou als trainer geduld, inzicht in de lichaamstaal van je hond, een analytische blik en de moed om hulp te vragen als het maar niet lukt. Ik weet wel iemand die met je mee kan kijken..

Deze blog is een bewerking van een artikel dat ik schreef voor de Labrador Post; het ledentijdschrift van de Nederlandse Labrador Vereniging – NLV. 

Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

E-book - trainingsdagboek - jachthondentraining - achterhoek
Trainingsdagboek
meer blogs