Wanneer jouw hond de korte handtouch kent (lees het hier), is het tijd voor het verlengen van de touch. Door het verlengen van de handtouch leert jouw jachthond dat hij zijn dummy in jouw hand moet drukken, en daar houden, totdat jij “los” zegt. Jouw jachtvriend leert dat het netjes afgeven van de dummy en je afstandsbediening, hoge beloningen oplevert. Het modelapport met de handtouch!
Waarom een verlengde handtouch?
Waar kun je deze touch voor gebruiken?
- netjes afgeven van de dummy
- geduldig wachten tot jij klaar bent om het apport aan te nemen
- Volgen – superstrak heelwork aanleren
- Wandelen aan de slappe lijn
- Modelapport waar de keurmeester van gaat kwijlen (en het terugbrengen van je afstandsbediening die je pup net heeft gejat)
- Aanleren van posities als: naast, achter, rechts, voor.
- Dirigeren voorbereiden
- Mijn boterhammen smeren (niet echt hè, mensen. Dat is een grapje)
Op wedstrijden levert dat netjes afgeven van de dummy al gauw dat ene puntje extra op. In het veld vinden de jagers het fijn wanneer het wild zonder schudden in de hand van de voorjager wordt gelegd. Daarnaast is het voor je hond heel duidelijke informatie: “zij steekt haar hand uit; daar hoort deze dummy in“.
De handtouch herhalen
Zet je hond eerst even in de leerstand: Een korte herhaling van waar jullie waren gebleven in de gedragsketen van netjes afgeven. Vraag eerst een korte touch en bouw daar alvast wat stevigheid in; je beloont alleen de hardere druk op je hand.
Breng je touch-hand steeds naar een andere plek van je lichaam; soms van je af, soms hoog, soms laag, links hoog, rechtshoog enzovoort. Click en beloon voor iedere touch. Het liefst click je alleen voor een enthousiaste touch met een gesloten bekje.
Af en toe gooi je, met een onderhandse beweging, het koekje een stukje bij jou vandaan, zodat je hond terug moet keren naar jouw touch-hand die ondertussen weer op een andere positie terecht is gekomen.
De touch verlengen:
Nu je een zelfverzekerde duw tegen je hand voelt, ga je méér vragen voor je clickt; je wilt nu dat je hond zijn neus steeds langer tegen je hand gedrukt houdt.
Houd je doel voor ogen: een hond die de dummy netjes afgeeft. Liefst met een gesloten mond. Kies voor het succes van de hond. Liever een enthousiast touchende hond dan een halfslachtige lik op je handpalm. Die trainen we er later wel weer uit.
Net als bij mensen, hebben ook honden een voorkeurs-leerstijl. De ene houdt van kort en snel, de ander wil eerst uitleg en dan zelf aan de slag en de ander wil gewoon direct aan het werk en het zelf uitvogelen. Pas jouw training aan op de leerstijl van je hond.
Handtouch voor de doorzetter:
De doorzetters vinden het fijn om jou even te herinneren aan de afspraken die gemaakt zijn. De afspraak is namelijk : “ik raak jouw hand aan, jij clickt en geeft mij mijn koekje.”
Alleen: bij het aanleren van de plaktouch click jij niet meer voor de eerste aanraking, je wacht tot jouw zelfverzekerde jachtvriend jou even herinnert aan de afspraak: “Hey!” – Hij tikt jouw hand voor een tweede keer aan. Die click en koek je wél!
Na een aantal keer niet clicken voor de eerste touch, zal je hond fanatieker en sneller achter elkaar een tweede keer jouw hand aan willen raken. Wanneer je hond vol zelfvertrouwen steeds twee keer jouw hand aanraakt en je verwachtingsvol aankijkt, beloon je alleen de derde herinnering. Enzovoort. Uiteindelijk zal je hond ervoor kiezen om haar neus dan maar tegen je hand aan te houden. Het zaadje voor netjes afgeven van de dummy is geplant.
Het nadeel van deze manier is dat je redelijk dicht op de frustratiegrens van je hond gaat zitten en je vast kunt lopen in de opbouw van tijdsduur van de touch, omdat je hond niet meer snapt welk gedrag nu precies de click oplevert (en dat komt omdat wij mensen niet accuraat genoeg zijn in het timen van de click) en het opgeeft.
Je kunt dan tussendoor een keer een hele stevige (enigszins gefrustreerde) eerste touch clicken en belonen.
De handtouch verlengen voor de zoeker:
De zoekers zijn voorzichtig op zoek naar wat je zou kunnen bedoelen. Waar je eerst al bij een korte touch clickte, ga je nu bij een aanraking van je hand tot een langer gerechte ééén tellen. (in je hoofd). Je ziet je beste vriend een beetje vragend naar je kijken terwijl hij met zijn neus jouw touch-hand aanraakt; “wat bedoel je precies?”
We willen niet al te veel stress in je beste vriend, dus tel in millisecondes naar 1.2, dan tot 1.4 door tot 2. Werk dan tot 2.5, dan naar 3 tellen, enzovoort. Zo creëer je steeds meer plak in je plaktouch en werk je op het groeiende zelfvertrouwen en leervermogen van je hond. Begrens jezelf in het aantal succesvolle uitvoeringen; tel je koekjes uit vóór je start met een nieuwe sessie.
Touch!
Je kunt de cue ’touch!’ blijven gebruiken, maar dat hoeft niet. Het laten zien van jouw platte hand kan al voldoende zijn voor je hond om zijn snuit ertegen aan te plakken.
Voor je nu een dummy in zijn bek stopt om netjes af te laten geven; oefen eerst nog even hoe dat ook alweer zat; een dummy netjes in het midden vasthouden. Het netjes afgeven van een dummy, of een wildstuk, is een vaardigheid op zich. En dan hebben we het nog niet gehad over ‘met-volle-mond-wachten-tot-jij als voorjager-“los”-zegt.
Het modelapport met de handtouch intrainen, is een goede vervolgvaardigheid van de ’touch’ voor jou als voorjager. Je leert preciezer te werken en jullie samenwerking te versterken op een diervriendelijke manier.
Deze blog is een bewerking van een artikel dat ik schreef voor de Labrador Post; het ledentijdschrift van de Nederlandse Labrador Vereniging – NLV.
Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!