Blijf! Blij-ijfff!

Jachttraining Eibergen - Jachthondentraining Achterhoek Berkelland- clickertraining

Hoewel best veel opdrachten heul zinvol zijn om aan je jachthond te leren, is ‘BLIJF’ wel een erg handige. Of je nou een relaxte lab hebt die braaf luistert naar je dagelijkse opdrachten of een heidewachtel die altijd klaar is om die ree na te jagen, het aanleren van een stabiele ‘Blijf’ is van onschatbare waarde.

Waarom moet een jachthond ‘blijven’?

Een jachthond die achter de voordeur staat te trappelen wanneer de teef van 5 straten verderop om verkering lonkt, een hond die ontsnapt in een drukke stad en de weg dreigt over te sprinten… Een goed getrainde “Blijf” heeft zo zijn waarde. In het dagelijks leven is het gewoon een handige cue om te kennen. Denk; wegen bij de dierenarts, rustig aan- en aflijnen, een konijntje dat op afstand naar je hond staat te zwaaien…. “Blijf”.

In het jachtveld kan het verschil tussen een succesvol apport en met-lege-handen-naar-huis soms afhangen van een fractie van een seconde. “Blijf” biedt onze fanatieke jagers de discipline om bij jou te blijven, als die andere hond gestuurd wordt. Het voorkomt dat je hond te vroeg in actie komt en biedt jou de controle over de situatie.
Bovendien kun je met je wedstrijdjager een makkelijke 10 verdienen wanneer je hond lekker blijft liggen als er een dummy voorlangs vliegt.

Beginnen met Blijven

Stap 1: Basiscues
Beslis in welke positie je de “blijf” wilt zien. Mag je hond ook staan? Of MOET hij zitten? (zie tekst onderaan dit blog). Je wilt je viszla of Fries eerst leren wat “zit” of “af” betekent. Dat leer je dus eerst aan. Zorg dat jouw hond op stem, kan ‘staan’, ‘zitten’ of ‘liggen’. Wees streng voor jezelf: op stem! Geen ondersteunende lichaamssignalen- ook geen wenkbrauwtje- , alleen je stem. Geen gedoe met lijntje achter de oren, hond naar beneden drukken en op de lijn gaan staan.. nee he?!Stap 2: Verleng de ‘blijf’
Zolang je hond blijft liggen, of staan, of zitten, blijf jij voertjes geven. Eerst veel koekjes in een regelmatig tempo achter elkaar. Eerst iedere 2 seconden bijvoorbeeld. Of 1 seconde. Wat je hond maar aankan. Bouw door tot jij een volle minuut naast je hond kunt staan zonder dat hij een koekje krijgt en niet van zijn plaats komt.

Stap 3: Vergroot de Afstand
Neem 1 stap achteruit terwijl je ‘Blijf’ zegt. Kijk naar je hond: pas jouw tempo aan op het leertempo/-temperament van je hond. Het is belangrijk dat jij je aanpast aan het niveau van je hond. Click als je de stap hebt gemaakt en je hond nog op dezelfde plek staat.

Stap 4: Voeg Afleiding Toe
Introduceer langzaam, en vooral stapsgewijs, afleidingen; begin met milde dingetjes en bouw uit naar afleidingen die je in jullie leven tegen gaan komen. Als je wedstrijden loopt, is het dus handig dat jij heel blij “hoi” kunt zeggen tegen iemand terwijl er een dummy overvliegt.
Click en beloon bij succes. Voeg nu de ‘Blijf’-cue toe wanneer je hond blijft waar hij blijft.

Stap 5: Generaliseer de ‘blijf’
Deze stap is voor veel mensen het lastigst: je bent al zoooo lang bezig! Honden generaliseren niet heel goed; ook al kennen ze het woord, weten ze wat dat woord betekent, en hoe het bijbehorende gedrag eruit ziet; als je de ‘Blijf’ vraagt op een andere plek dan bij jou op de gang, kan je hond je aankijken met een : “wat in de hemelse-hond vraag je van me?”. Generaliseren moet je leren. Werk dus in kleine stapjes die passen bij je hond en de situatie en locatie waarin jullie je bevinden.

Hoe handig de “blijf” ook is… Het aanleren ervan wordt vaak te vroeg afgebroken. Die laatste stap.. Neem daar de tijd nu voor! Het groot en meeslepende apporteren en lijnen lopen ziet er een stuk spectaculairder uit, snap ik.
Heb je liever wat hulp bij het in toom houden van je trainingsambities? Zoek dan een goede jachttrainer die werkt zonder angst, pijn of intimidatie, maar zoek er bovenal eentje die in kleine stapjes bouwt aan de opleiding van jouw jachthond. Ik ken er nog wel eentje...

Nog even over de ‘zit’:

.. en waarom je die niet zo vaak hoeft te vragen je hond (en van mij ;-))
De “zit” is het meest gevraagde gedrag van onze hond. Misschien zelfs wel het eerste gedrag dat je van je pup vraagt. Doe mij es een lol en tel het aantal keer dat je het per dag van jouw snelle jachtvriend vraagt.
Het steeds gaan zitten, en weer overeind komen, is belastend voor het lichaam van je hond; het vraagt veel van heupen, knieën en ellebogen. Bij veel sportende honden zijn juist die gewrichten gevoelig voor blessures. Vergelijk het met de inspanning die je voelt tijdens je HIIT: bij 40 burpees voel jij óók dat er best wat druk terechtkomt op knieën en je heup.
Bij pups en jonge honden is het een zware oefening omdat de botten nog niet lekker uitgehard en uitgegroeid zijn; bij oudere honden begint te boel wat te kraken en …. nou ja… een bejaarde om 30 burpees vragen…

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

E-book - trainingsdagboek - jachthondentraining - achterhoek
Trainingsdagboek
meer blogs