De Honderwijzer-jachttraining-met een click
privéles aan huis - Achterhoek - Eibergen -jachttraining

Puppycursus? Nee joh!

Een cursist uit mijn privétraject wees mij op een site waar gesteld werd dat een puppycursus op een hondenschool het stomste is wat je kunt doen met een pup….huh?! Ok. Dat is toch verplichte kost? Pup in huis = hondenschool in de buurt zoeken, niet te duur graag.

De argumenten van de schrijver van de anti-hondenschool-uitspraak:

 • er gebeurt teveel in de groep waardoor jouw pup ernstig overprikkeld raakt;
 • je pup is als gevolg daarvan niet meer in staat om te leren;
 • hij is nog te jong om hem, naast al die prikkels, ook nog ‘zit’ en ‘af’ te leren;
 • de instructeur kan met geen mogelijkheid oog houden op alle aanwezige puppy’s;
 • Een puppygroep van 4 – 8 is te groot.
 • Honden kosten nu eenmaal geld; zie een online programma of privéles als lange termijn-investering

Welke hondenschool?!

Sta je met je pup: Je bent goed voorbereid te werk gegaan; op audiëntie geweest bij de fokker, wachtlijst overleefd en ondertussen natuurlijk alles gelezen,  bekeken en gekocht wat jou kon voorbereiden op de komst van pupsel. Wat te doen? Wel of niet naar puppycursus? En naar welke hondenschool dan? Wat dan wèl?!

Puppycursus? Ja! Toch?

Ik heb in mijn privétrajecten al veel pups en hun gezinsleden begeleid. Daar hangt wel een prijskaartje aan. En daarmee minder bereikbaar voor alle jachthondeneigenaren die hun hond angst-en pijnvrij willen opleiden.
Dus; ik start binnenkort met een puppyklasje van 3. Ik ben bezig met het invullen van de lessen en ik merk dat ik vastloop in mijn eigen hoofd … Wíl ik wel een puppycursus in een groep? En hoe richt ik dat dan in? Wat wil ik dat ze (wie zijn ze dan? hond of mens?) leren? En hoe pak ik dat dan aan? (Ja, het is vaak wat druk in mijn hoofd ;-))

Wíe moet wát, wannéér leren?

Dat zijn handige vraagwoorden voor mezelf en hopelijk ook voor jou:

Wat wil jij leren?
Wat heeft je jachtpup nodig? En jij?
Wanneer wil jij dat leren? Hoe dan?
Wanneer kán jouw jonge hond leren, leren?

Mijn antwoorden:

Als begeleider van een jachthond heb jij, wat mij betreft, nodig:

 • verbinding met je hond en zijn leefwereld
 • vaardigheden, (motorisch, cognitief, sociaal en moreel)
 • vertrouwen in jezelf en je hond

Je hond heeft, wat mij betreft, nodig:

 • verbinding
 • veiligheid
 • vertrouwen
 • vaardigheden (motorisch, cognitief, sociaal)
 • duidelijkheid

Ik wil voorjagers (met of zonder wedstrijdambities) van die schattige retrievers, stabijtjes, heidewachtels en viszla’s leren hoe ze op een welzijnsgerichte, veilige, pijnvrije, schrikvrije manier om kunnen gaan met het aangeboren jachtinstinct van hun pluizenbolletje. Want dat instinct is er he?! Zit er gratis bij. De drive om te jagen, op het nu een jogger, fietser of een haas is: zit er in. Moet je wat mee. 

Hoe dan?!

 • ik wil mijn kennis online met jou delen zodat we
 • praktijkgericht kunnen leren wat je kunt doen
 • een puppyles duurt kort!  3 x 5 min voor je hond. De rest = rust
 • kleine groep

Zo! Lekker zeg! ik heb mijn hoofd geordend. En hopelijk heb ik jou op een andere manier naar puppycursus laten kijken.

Kies voor een praktijk- en theorie gerichte opleiding van jullie als team. Kies voor een modern geschoolde instructeur die jou leert hoe je zonder angst of pijn aan je hond leert hoe je netjes meeloopt aan de lijn, terugkomt wanneer je roept en die vol vertrouwen met je komt knuffelen als je als gezin lekker aan het chillen bent. Wil je privéles? Prima! In een groep? Ook prima. 

Wil jij een fijne huishond met wie je samen een actief, uitdagend én relaxed leven wilt leiden? Blijf je bewust van de jachtgenen van je prachtige pup. Jullie hebben allebei werk te doen; jij op het gebied van kennis, vaardigheden en management; je jager op het gebied van jagen. Nogmaals, of dat nou op een dummy is of op een fietser. Een goede jachthond heeft geleerd wanneer er gejaagd mag worden. En wanneer niet.

Delen?