De Honderwijzer-jachttraining-met een click
priveles aan huis puppycursus priveles eibergen groenlo neede beltrum

Mijn puppy luistert niet

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Tsjechië. Prachtige natuur. Mooi weer. Vriendelijke mensen. Zolang ik maar niet met ze hoefde te praten. Ik verstond namelijk he-le-maal-niks van wat ze zeiden. Terwijl ik denk dat ik best een leuk taalgevoel heb. En misschien ben ik ook best sociaal en vriendelijk. Mijn vaardigheden werden behoorlijk op de proef gesteld als ik bij de bakker mijn volkoren harde bolletjes wilde bestellen. Ik nerveus, zij gehaast; “zeg toeristje, heb jij die rij achter je gezien? Schiet op!” Geeft wel wat druk hoor, onvriendelijke, ongeduldige mensen terwijl ik mijn best sta te doen om iets duidelijk te maken. Ken je vast ook wel.

Je pup ook. Die kent dat ook. Pup spreekt geen Nederlands. En jij spreekt (nog) niet zo vloeiend Honds. Dus als jij zegt dattie moet gaan zitten, kijkt hij jou wat dullig aan: “huh?!”. Je moet je hond nog Nederlands leren. 

Fantasietjes

Hoewel ik niet houd van vergelijkingen met mensenbaby’s, wil ik je vragen om even met me mee te fantaseren: een krijsende peuter zonder moeder op een druk marktplein. Of de tijd dat jouw zoon of dochter jou midden in de nacht wakker huilde. Wat deed je? Hoe kwam je erachter wat er aan de hand was? Wat was vaak de reden van de huilbui? Hoe loste je het op? Hoe stelde jij je op?

Honden zijn geen mensen. En je weet na 3 alinea’s nog steeds niet hoe je er voor kunt zorgen dat je pup naar je gaat luisteren. En je wilt graag dat pup NU naar je gaat luisteren. Komt ie: gaat niet 1-2-3 gebeuren. Er is geen hoppekee-nu-gaat-ie-luisteren-knop. Er is geen sluiproute naar een gehoorzame hond. En ik kan je in 1 artikel niet vertellen hoe je een gehoorzame hond krijgt. Ik kan je wel een tip geven:

Zo krijg je een gehoorzame hond:

Ga op taalcursus. Leer Honds. Ga kijken bij een goede hondenschool met modern opgeleide instructeurs die jou helpen bij het leren van hondentaal. Het liefst bieden ze ook theorielessen aan over hoe honden leren en wat ze van jou nodig hebben in dat eerste jaar. Investeer je tijd en geld in de taallessen van je pupsel; jouw nieuwe beste vriend.

Wat je ook doet: Help je pup vanuit liefdevol begrip voor zijn onwetendheid. Hij spreekt geen Nederlands. Flooffy begrijpt jouw taal niet. Je verliest je het contact met je hond wanneer je maar blijft duwen, trekken, schreeuwen. En leren kan alleen plaatsvinden in een omgeving waar je je prettig, veilig en geliefd voelt. Waar je fouten mag maken om van te leren. Waar je geholpen wordt om handiger te worden. 

Leid je hond naar gewenst gedrag. Lok (of free-shape),  ondersteun met een gebaar, oefen op de gang. Geef dat gedrag een naam wanneer hij het 3-5 achter elkaar foutloos heeft laten zien. En voor de rest heb je een instructeur nodig die jou een beetje in de gaten houdt 😉

Onthoud: Ieder wezen, hond én mens, heeft behoefte aan veiligheid, liefde, goede voeding, structuur en betrouwbaarheid van hun lievelingsmens.

Dat ben jij.

Live up to the standards of your dog. 

Delen?