Mijn puppy luistert niet.

jachttraining Eibergen - Beltrum - Groenlo - de Honderwijzer

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Tsjechië. Prachtige natuur. Mooi weer. Vriendelijke mensen. Zolang ik maar niet met ze hoefde te praten. Ik verstond namelijk he-le-maal-niks van wat ze zeiden. Terwijl ik denk dat ik best een leuk taalgevoel heb.

Mijn vaardigheden werden behoorlijk op de proef gesteld als ik bij de bakker mijn volkoren harde bolletjes wilde bestellen. Ik nerveus, zij gehaast; “zeg toeristje, heb jij die rij achter je gezien? Schiet op!” – Geeft wel wat druk hoor, onvriendelijke, ongeduldige mensen terwijl ik mijn best sta te doen om iets duidelijk te maken. Ken je dat? Je wilt wel meewerken, maar je weet niet hoe? of Überhaupt wat er van je gevraagd wordt?

Je pup ook. Die kent dat ook. Pup spreekt geen Nederlands. En jij spreekt (nog) niet zo vloeiend Honds. Dus als jij zegt dattie moet gaan zitten, kijkt hij jou wellicht wat dullig aan: “huh?!”.

Tolk

Jullie spreken elkaars taal nog niet. Je hebt een tolk nodig die jou helpt bij het begrijpen van de behoefte van je pup en je pup wil graag jouw taal leren. Dat is een mooi startpunt toch? Jij en je pup zijn bereid om te leren.

Stap 2 is je realiseren dat leren bij mens en dier alleen plaats kan vinden in een omgeving waar iedereen zich prettig, veilig en geliefd voelt. Waar je fouten mag maken zodat je ervan kunt leren. Waar je geholpen wordt om handiger te worden. Leren begint wat mij betreft bij het aangaan van een wederkerige en respectvolle relatie binnen de kaders die passend zijn in jullie situatie en jullie doelen. Kort gezegd: eerst werken aan de relatie, ritme, en veiligheid, dan pas eens kijken naar een goede taalcursus.

Taalcursus

De taalcursus begint bij jouw nieuwsgierigheid; hoe leert een hond nou het best? Wat vertelt je prachtige pup met zijn lichaam aan jou? Hoe wil ik, als lievelingsmens van pupsel, met al die informatie omgaan? Waar haal ik de beste, moderne informatie vandaan?
Online kun je veel vinden, maar het echte werk zit in de praktijk; bij een ’taaldocent’ die de relatie met jou aangaat, op de hoogte is van jouw leefomstandigheden en die jou helpt met het vergroten van jouw vaardigheden. Zodat jij je pupsel veilig en respectvol op kunt leiden. Zoek een modern(!) geschoolde (!) instructeur die jou helpt bij jullie proces. Bij zo iemand leer je Honds. Investeer je tijd en geld in de taallessen van je pupsel; jouw nieuwe beste vriend. Ook als deze pup al je vijfde hond is. Times-they-are-a-changing he?! Houd jezelf leerbaar door je de moderne trainingstechnieken eigen te maken.

Contact houden

Wat je ook doet: Help je pup vanuit liefdevol begrip voor zijn onwetendheid. Hij spreekt geen Nederlands. Flooffy begrijpt jouw taal niet. Bouw in kleine stapjes vanuit de veilige kaders die je hebt gesteld.
Laat je niet verleiden door de snelle oplossingen die online te vinden zijn; snuit in poep, lijntje om neus, lijntje hoog achter de oren enzovoort. Je verliest je het contact met je hond wanneer je maar blijft duwen, trekken, schreeuwen. En met het verliezen van dat contact wordt nieuw gedrag aanleren veel moeilijker; Het beklijft minder goed en het gaat zich uiteindelijk tegen je keren.

Onthoud: Ieder wezen, hond én mens, heeft behoefte aan veiligheid, liefde, goede voeding, structuur en betrouwbaarheid van hun lievelingsmens.

In het geval van de hond: Dat ben jij.

Live up to the standards of your dog. 

Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

E-book - trainingsdagboek - jachthondentraining - achterhoek
Trainingsdagboek
meer blogs