Het ’trekken aan de lijn’ staat met stip op nummer 1 in de ‘dit-wil-ik-anders-lijst’ van mijn privé-cursisten. Misschien is het trekken aan de lijn van jouw mooie Stabijtje ook wel jouw grootste ergernis?
Trekken aan de lijn speelt bij alle honden, dus ook jachthonden; dan noemen we het ‘drive’, of ‘voorwaarts ingesteld zijn’, maar het is gewoon bloedirritant als je Duitse Staande jou over het jachtveld trekt omdat hij haasjes ruikt. Dat is niet het plaatje wat je voor ogen had toen hij nog zo lekker handzaam op je schoot lag..
Het is ook een prachtig ideaalbeeld: Een hond die heerlijk nonchalant in de linie meeloopt zonder dat de lijn steeds strak staat. Ideaalbeelden zijn de duvel in je training, dus leer hier een plan te maken naar een mooier, positiever plaatje. Het hoeft niet perfect te worden, toch?!
Trekken aan de lijn afleren. Hoe dan?!
Afgelopen week reed ik langs een weg waar veel mensen uit het dorp hun hond uitlaten. Iemand gaf zijn hond vliegles door de hond met veel frustratie terug te rukken naar ‘zijn plek’ aan het been. Een ander had de hond een lijntje om de neus gebonden zodat hond niet anders kón dan naast lopen, en nummer 3 had het dunne lijntje hoog achter de oren strak getrokken…
Noem het hypergevoelig, maar ik krijg jeuk op gekke plekken, vlekken in mijn nek en kan dan wel janken van frustratie.. “Hoe weten die honden wat ze dan wél moeten doen?!”
Tegen cursisten roep ik dan mijn tegeltjeswijsheid: “Laat je frustratie waar die hoort: bij jezelf.”
Dus terwijl ik mijn tranen droog en mijn jeuk wegkrab, een aantal Eerste Hulp Bij Trekkende Honden-tips:
- Houd je hand met de lijn, van een meter of 2-3, naast je heupen
- Donder dat lullige neusbandje en anti-trektuig op de brandstapel
- Neem je hond en een tas vol voertjes mee naar je tuin
Drie dingen die je wél mag doen. Drie dingen die je concreet kunt uitvoeren. Drie dingen waar je een plaatje van in je hoofd kan maken. Laat dat nou heel dichtbij het snap-vermogen van je hond liggen:
Plaatje, Praatje, Pret
Laat je hond ervaren hoé jullie voortaan wandelen (plaatje). Beloon alleen wanneer de lijn (ik herhaal: 2-3 meter) in een lusje hangt (lusje = Pret). En noem dat ‘wandelen’ (praatje)
Is niet morgen klaar. Volgende week ook niet. Ook niet na 10 lessen in de puppyklas op het veld. Het is net als met wiskunde; de stelling van Pythagoras leg je ook niet zomaar even uit als je al 30 jaar als hersenchirurg werkt.
Gun je hond een aantal bijlessen en onthoud één van de meest basale regels over gedrag:
Gedrag dat succes oplevert herhaalt zich.
Zó stop je het trekken aan de lijn:
Daar staan jullie; in de tuin, hond aan lijn van een meter of 2 – 3, voertasje en een clicker. Je hond heeft honger en jij geduld. Maak eerst het plaatje in je eigen hoofd: wát en wanneer ga je precies belonen? Waar loopt jouw hond? Voor? Achter? Naast? Op welke afstand van jou? Hoe ga jíj́ ervoor zorgen dat je hond zoveel mogelijk succes kan ervaren?
- Click alléén wanneer je hond zich binnen lijnlengte bevindt. (Plaatje)
- Beloon in de beweging van het ‘wandelen'(je loopt max 5 meter in je eigen tuin hè?!) (Pret)
- Herhaal in korte trainingssessies van uiterlijk 15 minuten
- Geef het wandelen aan de slappe lijn een naam (Praatje)
- Herhaal stap 1 tot en met 4 op een andere locatie waar weinig afleiding is
- Herhaal stap 1 tot en met 4 op een locatie waar je controle hebt over de afleiding
- Ga wandelen naast die weg in het dorp en maak me aan het huilen van geluk.
Geef het tijd om te beklijven; wandelen aan de slappe lijn leer je niet in 3 weken. Het kost tijd, training en doorzetten. Zeker wanneer jouw hond al wat langer aan de lijn trekt, gaat dit veel geduld vragen van jou als toegewijd voorjager. Bedenk: Jullie samenwerking valt of staat met vertrouwen in elkaar. Vertrouwen en angst gaan niet samen.
Hij blijft trekken aan de lijn!!
Sta stil, observeer de lichaamstaal van je hond, waarom trekt hij? Angst? Onzeker? Blij? Wanneer je de emotie achter het gedrag kent, kun je de strategie aanpassen en toepassen in je aangepaste training.
Wees moedig genoeg om je trainingsplan ter discussie te stellen. Sleutel aan je plan, geef jezelf weer huiswerk en train dóór!
Geen idee waar je (opnieuw) moet beginnen? Zoek dan een jachthondentrainer die vanuit welzijnsgericht perspectief met jou en je hond samenwerkt. Ik ken er nog wel eentje..
Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!