Van plaktouch naar modelapport

jachttraining -Jachthondentraining - Eibergen - achterhoek

In een eerder verschenen artikel heb ik gedeeld hoe je een handtouch aan kunt leren bij je jachtvriend. Lees het hier. In deze blog wil ik je graag helpen bij het verlengen van de touch; je gaat jouw jachthond een plaktouch aanleren!

Waarom een plaktouch?

Waar kun je deze plaktouch voor gebruiken?

  • Hierkomen – de recall versterken. 
  • Volgen – superstrak heelwork aanleren
  • Modelapport waar de keurmeester van gaat kwijlen (en het terugbrengen van je afstandsbediening die je pup net heeft gejat)
  • Aanleren van posities als: naast, achter, rechts, voor.
  • Dirigeren voorbereiden
  • Mijn boterhammen smeren (niet echt hè, mensen. Dat is een grapje)

Deze oefening in jullie startende clickertraining, is vooral een fijne start van een angstvrije samenwerking waarin je hond leert nadenken over gedrag dat lekker voer oplevert. 

We beginnen met een opfrisrondje van de gewone, korte touch: leg alvast wat beloninkjes klaar en werk op de gang.

De touch herhalen

Jij staat, voorbereid en wel, klaar met je clicker en je uitgetelde voertjes. Je uitgeruste en een beetje gretige maatje is vlakbij jou. Je werkt op een plek waar niet veel afleiding is.  

Breng je touch-hand steeds naar een andere plek van je lichaam; soms van je af, soms hoog, soms laag, links hoog, rechtshoog enzovoort. Click en beloon voor iedere touch. Het liefst click je alleen voor een touch met een gesloten bekje. 

Af en toe gooi je, met een onderhandse beweging, het koekje een stukje bij jou vandaan, zodat je hond terug moet keren naar jouw touch-hand die ondertussen weer op een andere positie terecht is gekomen. 

Je weet dat je hond snapt wat je vraagt zodra ze na het eten van het koekje, terugkeert naar je touch-hand en deze aanraakt. 

De touch verlengen: 

Nu je een zelfverzekerde duw tegen je hand voelt, ga je méér vragen voor je clickt; je wilt nu dat je hond zijn neus tegen je hand gedrukt houdt. Liefst met een gesloten mond. Het belangrijkste is dat je het enthousiasme van je hond op peil houdt. Kies voor het succes van de hond. 

Net als bij mensen, hebben ook honden een voorkeurs-leerstijl. De ene houdt van kort en snel, de ander wil eerst uitleg en dan zelf aan de slag en de ander wil gewoon direct aan het werk en het zelf uitvogelen. Pas jouw training aan op de leerstijl van je hond.

Plak touch voor de doorzetter

De doorzetters vinden het fijn om jou even te herinneren aan de afspraken die gemaakt zijn. De afspraak is namelijk : “ik raak jouw hand aan, jij clickt en geeft mij mijn koekje.”

Alleen: bij het aanleren van de stickytouch click jij niet meer voor de eerste aanraking, je wacht tot jouw zelfverzekerde jachtvriend jou even herinnert aan de afspraak: “Hey!” – Ze tikt jouw hand voor een tweede keer aan. Die beloon je wel!

Na een aantal keer niet clicken voor de eerste touch, zal je hond fanatieker en sneller een tweede keer jouw hand aan willen raken. Wanneer je hond vol zelfvertrouwen steeds twee keer jouw hand aanraakt en je verwachtingsvol aankijkt, beloon je alleen de derde herinnering. Enzovoort. Uiteindelijk zal je hond ervoor kiezen om haar neus dan maar tegen je hand aan te houden. 

Het nadeel van deze manier is dat je redelijk dicht op de frustratiegrens van je hond gaat zitten en je vast kunt lopen in de opbouw van tijdsduur van de touch, omdat je hond niet meer snapt welk gedrag nu precies de click oplevert (en dat komt omdat wij mensen niet accuraat genoeg zijn in het timen van de click)

Je kunt dan tussendoor een keer een hele stevige (enigszins gefrustreerde) eerste touch clicken en belonen. 

De touch verlengen voor de zoeker:

De zoekers zijn voorzichtig op zoek naar wat je zou kunnen bedoelen. Waar je eerst al bij een korte touch clickte, ga je nu bij een aanraking van je hand tot een langer gerechte ééén tellen. (in je hoofd). Je ziet je beste vriend een beetje vragend naar je kijken terwijl hij met zijn neus jouw touch-hand aanraakt; “wat bedoel je precies?”

We willen niet al te veel stress in je beste vriend, dus tel in millisecondes naar 1.2, dan tot 1.4 door tot 2. Werk dan tot 2.5, dan naar 3 tellen, enzovoort. Zo creëer je steeds meer plak in je plaktouch en werk je op het groeiende zelfvertrouwen en leervermogen van je hond. Begrens jezelf in het aantal succesvolle uitvoeringen; tel je koekjes uit vóór je start met een nieuwe sessie. 

Touch! 

Je kunt de cue ’touch!’ blijven gebruiken, als je die al had gegeven bij de eerste training van je “tikkie”, maar dat hoeft niet. 

Waarschijnlijk begrijpt je hond al heel goed dat er iets te halen valt bij het aanraken van je hand, ook op grotere afstand. Voor je nu in het bos met je touch hand gaat zwaaien: controleer eerst even of hij in je eigen tuin op afstand naar je touch-hand komt afgerend. (Knieën van het slot, als je een lompe variant van de Labrador hebt ;-))

Veel plezier met het aanleren van de plaktouch. Hou het leuk, duidelijk en vriendelijk. Voor jullie allebei. 

Deze blog is een bewerking van een artikel dat ik schreef voor de Labrador Post; het ledentijdschrift van de Nederlandse Labrador Vereniging – NLV. 

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

meer blogs

Op de inhoud van deze site berust copyright. Het kopiëren, delen, verspreiden van de inhoud van deze site is daarmee strafbaar.