De Honderwijzer-jachttraining-met een click
clicker aanleren clickertraining honderwijzer Achterhoek Berkelland

clickertraining in 5 minuten!

Leer je hond te reageren op de clicker en je hebt traint je hond op efficiënte en creatieve wijze de leukste, meest zinvolle en nuttige dingen aan! Maak gebruik van zijn nieuwsgierigheid, zijn eetlust en zijn will-to-please en wie weet sta jij binnenkort te shinen op je eerste jachtwedstrijd. Reden genoeg om je hond de clicker aan te leren!

Op de hondenschool maak ik tijdens de jachttraining veel gebruik van de clicker. Het is een efficiënt middel om vanuit respect te werken aan gedrag waar zowel hond als handler blij van worden. Je hond leert nadenken over welk gedrag het meest succes oplevert en jij werkt op een duidelijke manier sámen met je hond door in kleine trainingsstapjes naar grootse resultaten te groeien. 

Misschien heb je andere baasjes wel eens zien werken met zo’n klein plastic doosje met een metalen strip waar een klik-geluid uitkomt. Je ziet bijvoorbeeld dat de hond super-netjes naast zijn begeleider loopt, je hoort een klik geluidje en je ziet dat de hond iets lekkers krijgt. Huh?! Wasdadan?!

Eerst een heel kort-door-de-bocht-uitleg van hoe het werkt bij lerende honden: 

Hoe een hond leert. (écht heel kort door de bocht hoor)

Iedere hond leert door het leggen van verbanden; als jij op je pumps de woonkamer inloopt, kijkt je hond je waarschijnlijk met ongeïnteresseerde blik aan: “hier valt niets te halen”. Maar als je met je wandelschoenen binnenkomt, staat je vriend al te dansen bij de deur: “jeuh!” Hij leert van de signalen uit de omgeving. 

Daarnaast leert je hond van zijn eigen gedrag; en de mate waarin hem dat het meest succes oplevert. Lees dat nog maar een keer:  

Gedrag dat succes heeft, wordt herhaald; gedrag dat niets oplevert dooft uit

Wanneer jouw hond steeds een aai over zijn zachte bolletje krijgt wanneer hij zijn kin op je schoot legt, zal je hond vaker jouw schoot opzoeken dan wanneer je niet reageert. Je hond leert van zijn gedrag en de gevolgen ervan.  Je hond leert dus ook van de blije achtervolging van joggers, katten, hazen. Voor hem is dat heul heul succesvol! 

Waar gebruik je de clicker voor dan? 

Met clickertraining, ook wel markeertraining genoemd, werk je vanuit het ‘succes herhaalt zich’ – principe.
Je wacht tot je hond bepaald gedrag laat zien, of je lokt het gedrag uit en je markeert dat vervolgens met de clicker. Je beloont daarna met een klein voertje. Je hond leert dat de clicker de voorspeller wordt van de beloning. Heb ik niet zelf verzonnen hoor… heeft meneer Pavlov ooit verzonnen.. O ja, Rings a Bell…

Nu komt het mooie: je hond gaat nadenken wat hij moet doen om jou nóg eens te laten clicken om die beloning te verdienen. En juist dáár zit het tofste onderdeel van clicktertraining, hier zit jullie samenwerking; hoe komen wij samen op dezelfde werkgolflengte? Door in kleine stapjes samen te werken aan gewenst gedrag, kun je ongewenst gedrag voorkomen en hoef je niets te bestraffen. Je hoeft het woord ‘nee’ niet te gebruiken; let the click do the talking. Jullie creativiteit, positiviteit en samenwerking wordt zoveel beter.

Waarom wil je clickeren met je jachthond?

  • het is beloningsgericht
  • je werkt heel precies en duidelijk
  • je werkt vanuit veiligheid
  • jullie worden creatiever en vrijer in het zoeken naar oplossingen

 

Nadeel van clickertraining: 

Jijzelf….

Je hebt namelijk een accurate timing van je click nodig. Ook motorische handigheid is fijn om te hebben. Om je hond te kunnen vertellen welk gedrag je goed vindt, moet je de “foto” van dat gedrag héél precies afdrukken. En je moet die clicker en dat voer en de giechel van je hond een beetje snel kunnen vinden. 

Spelletje: 

Gelukkig zijn beide vaardigheden trainbaar: Pak een schaaltje, leg een zakje van je lievelingsdier M&M’s klaar en zet de timer op 1 minuut. Hoeveel keer kun jij clicken en 1M&M in het schaaltje krijgen? Uitdaging: maak er een wedstrijd van met een huisgenoot. Uitdaging 2: laat huisgenoot nummer 3 dat schaaltje heen en weer bewegen. Clickertraining is ook gewoon heel gezellig en smakelijk. 

Nu jij!

Je gaat aan je beste vriend leren dat het geluid van de clicker de voorspeller is van lekkers: 

(werk in een ruimte waar geen afleiding of verstoring is van huisgenoten; de gang bijvoorbeeld) 

Dit ga je doen:

Je hebt een clicker in je  hand, een schaaltje/tasje met koekjes én een hond die in jouw nabijheid aan het scharrelen is. Je hond hoeft niets te doen; alleen scharrelen.

Druk op de clicker en breng met je andere hand een voertje naar je hond. Herhaal dit een paar keer per dag; 3 keer 8 voertjes is prima. Wanneer jouw hond al naar je “voerhand” kijkt nadat jij geclickt hebt, weet je dat hij snapt: click = koek. 

En that is all folks. Easy peasy Pumpkin pie. 

Wil je meteen aan de slag met clickertraining? Lees dan mijn blog over de handtouch; een heel makkelijk aan te leren oefening die je voor heel veel andere oefeningen nodig hebt. Je leest hem hier

Deze blog is een bewerking van een artikel dat ik eerder schreef voor de Labrador Post; het ledentijdschrift van de Nederlandse Labrador Vereniging – NLV. 

Timing niet heel strak? Jaagt je hond fietsers na?

Neem contact op voor een proefles!

Delen?