“Typische ADHD hond!”
Hoor ik best vaak. En sommige voorjagers hebben het er maar druk mee; hun hond heeft nul focus, lijkt maar niet in hetzelfde tempo te kunnen lopen als zijn lievelingsmens, heeft een beláchelijk korte spanningsboog, reageert óveral op, is al achter de dummy aan vóór je “Apport” kunt zeggen. Soms gaat het om een spaniëlsoort uit werklijnen; ze lopen altijd voor je uit, ze lopen steeds heen en weer en volgen ieder blaadje, geur of muis op het trainingsterrein. Weet je dat ‘ze’ het ook over bruine labradors zeggen?
Even tussendoor, ik ga straks vertellen over ADHD bij honden en of jouw hond het wel of niet zou kunnen hebben: die spaniëls die heen en weer voor je uit lopen te rennen? Doen ze. Zit in het DNA. Zet het op cue, dat gesjees, en je hebt er een prachtige jachthond aan. En dat van die bruine labrador is gewoon dikke flauwekul. Hou op met me.
En door:
Bestaat ADHD bij honden?
Het korte antwoord is “Ja, dat bestaat.” Maar net zoals bij mensen; daar heb je een gedegen onderzoek voor nodig, door een dierenarts. Sommige gedragingen van jouw druktemaker kunnen lijken op ADHD-symptomen, maar eigenlijk komt het zelden voor, benadrukken dierenartsen van de Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit van Utrecht [1] . Dat hieperdepiep-gedoe heeft vaak andere oorzaken dan ADHD. Ik geef je een aantal overwegingen mee:
- Druk om iets anders: Hyperactief gedrag kan voortkomen uit pijn, een (voedings-) allergie, stress
- Kijk eens naar de hoeveelheid van beweging die je hond krijgt: Honden kunnen overactief lijken als ze te weinig beweging krijgen. Ze vervelen zich. – Heb je wel eens een tweeling van 9 gezien na 5 weken vakantie? Zoiets.- En andersom ook: doe je niet teveel met jouw actie-in-de-taxi-vriend? Komt hij wel genoeg tot rust?
- Welk gedrag zie je thuis? Volgt je hond jou overal, slaapt hij (diep) genoeg? Bied je genoeg structuur en duidelijkheid?
- DNA: Voordat conclusies worden getrokken: Bekijk het DNA: jachthonden uit werklijnen hebben vaak net “iets meer” drive dan de HTK honden (huis-tuin-en keuken)
- Begin bij overweging 1.
Symptomen van ADHD bij honden
De symptonen van ADHD bij honden: Alles wat je kunt verzinnen om jezelf niet af te hoeven vragen wat jij kunt doen aan het feit dat je hond zo druk is. Da’s niet erg aardig hè? Er zijn écht symptomen te noemen van ADHD bij honden en sommige honden zitten daadwerkelijk aan de Ritalin, maar na de overwegingen van hierboven wil ik je ook even in je eigen spiegel laten kijken. Wat wil jouw hond jou vertellen als hij zo all-over-the-place is? Jouw hond reageert ergens op. Weet je waarop je hond reageert? Wat zou er aan de hand kunnen zijn als je hond géén ADHD heeft?
Oorzaken van druk gedoe:
De meest voorkomende oorzaak van druk gedrag is stress. In welke vorm dan ook. Positieve stress bestaat ook hè?! Denk maar aan het blije gezicht van jouw jager als jij met je trainingstenue de woonkamer inloopt, of die trappelende voorpootjes als de trainer jullie kant op komt. Of als je een loopse teef ruikt, er eentje bent. (is dat positieve stress… vraag ik me nu af)
Training als trigger van ADHD gedrag
De manier waarop je traint, is een heul grote stressfactor [2]: Honden die een pijnlijke consequentie verwachten als ze iets doen wat niet mag, laten allerlei stresssignalen zien die worden verward met blijheid, ijver, en een grote drive. Eigenlijk zijn ze vooral heel druk in hun lijf en brein omdat ze straf willen vermijden en onzeker zijn over wanneer het dan wél goed is. Angst is gegarandeerd een reden om über-alert te zijn, je beweeglijker te gedragen, te hijgen enzovoort. De cortisolwaarden (stresshormoon) nemen zodanig toe dat de breincapaciteit afneemt, waardoor ze geen nieuwe dingen kunnen leren. Daarmee blokkeer je dan weer broodnodige stimulatie van hun werklust en gaan de honden zich weer druk gedragen omdat ze zich vervelen, en en er niet in hun behoefte wordt voorzien. Zie daar; de vicieuze cirkel.
De mate van structuur
Ook als je jouw hond op een welzijnsgerichte manier traint, heeft jouw hond nog steeds duidelijke grenzen nodig. De manier waarop je consequenties verbindt aan ongewenst en gewenst gedrag, hoe je gewenst gedrag aanleert en de structuur die je biedt in het dagelijks leven, zijn voor een hond reden om fysiek en mentaal tot rust te komen.
Een bepaald ritme van de dag, weten dat je als jachthond controle hebt over situaties en dat jouw veiligheid gegarandeerd is, zorgen voor deze ontspanning. Je hebt als voorjager een structuur te zoeken tussen rust en actie, tussen oorzaak en gevolg, tussen zelfstandig en samen.
5 manieren om met drukke honden om te gaan:
- Bied structuur, veiligheid en controle
- Geef consistente, duidelijke cues tijdens goed opgebouwde trainingen. Zoek een balans tussen wat er al is en wat er nog bij geleerd kan worden.
- Voorkom verveling; daag je hond ook uit op mentaal niveau; voer je hond niet uit een bak, maar verspreid het eten over schoteltjes in je huis, introduceer een licki-mat of een Kong.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging: Dagelijkse wandelingen, zwemsessies, en actieve speelsessies zorgen voor een gezonde uitlaatklep voor overtollige energie.
- Werk welzijnsgericht – positief met zijn DNA: Beloon, knuffel, speel als je hond het goed doet!
- Kijk eens naar de voeding: Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat aansluit bij de energiebehoefte van jachthonden. Ik werk graag met Lineke.
Pfff.. véél hond en véél denkwerk joh!
Omgaan met de hoge energie van je jachthond vraagt van jou vooral geduld, begrip en toewijding. Positieve training, duidelijke communicatie en het begrijpen van de individuele behoeften van jouw hond zijn essentieel.
Op sociale media deel ik regelmatig tips over dit onderwerp en je kunt natuurlijk altijd een afspraak maken voor een privétraject voor een persoonlijke begeleiding van jullie team. Het pad van welzijnsgerichte jachttraining is misschien de road less-travelled, maar weet: je bent niet alleen; samen gaan we aan de slag op een manier die beter past bij jouw hond en jou!
Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!