Hoewel ik zelf een enorm slechte wedstrijdloper ben, weet ik aan mijn cursisten prima uit te leggen hoe jij en je hond kunnen genieten van je eerste jachtwedstrijd. Jachtwedstrijden zijn, voor mij: extreem-, spannende evenementen waarbij voorjagers en hun trouwe jachthonden het resultaat van de trainingen in de praktijk mogen brengen. In dit blogartikel deel ik een paar tips en benaderingen die je kunnen helpen bij het voorbereiden op-, en deelnemen aan je eerste jachtwedstrijd.
- Zoek een modern geschoolde 100% welzijnsgerichte trainer.
Het is een beetje preken voor eigen parochie, maar toch: Kies voor moderne trainingstechnieken waarbij je geen enkel compromis sluit op deze door jou gekozen trainingsstijl; de beloningsgerichte, de positieve, de welzijnsgerichte jachttraining. De welzijnsgerichte jachttraining legt de nadruk op wat jullie al kunnen na al die kleine succesvolle stapjes die jullie hebben gemaakt. De relatie met jouw jachttrainer is bijzonder; je hebt een goede click (pun intended) nodig; je blijft vaak tot in ieder geval het eerste jachtwedstrijd- diploma bij jouw jachttrainer. Wat langer dus dan de 10 lessen op een reguliere hondenschool. Ren weg zodra een ‘positieve’ trainer zegt dat je je hond iets ‘nú moet doen op déze manier’. Echt: RUN! Ik leg je straks uit waarom dit zo belangrijk is.
- Positieve socialisatie
Socialiseer je jachthond op jonge leeftijd met andere mensen, dieren en verschillende omgevingen, zodat hij zich comfortabel en zelfverzekerd voelt tijdens de wedstrijd. Socialisatie van jachthonden betekent niet dat je hond overal heen moet, maar dat hij leert dat er andere wezens op de wereld zijn waar je niet altijd wat mee hoeft. Denk bijvoorbeeld na over spelen met andere honden; mag dat? Met álle honden?
Ga als niet-deelnemer naar een aantal jachtwedstrijden om de sfeer te proeven en je hond te laten wennen aan dat wat er allemaal om jullie heen gebeurt. Blijf daar niet de hele dag hangen voor uitgebreide praatjes. Gewoon rustig even kijken op een afstandje van het hele gebeuren.
- Weet hoe het werkt op de wedstrijd.
Leer de regels en voorschriften van het soort jachtwedstrijd waar je aan mee wilt doen, zodat je weet wat er van jou en je hond wordt verwacht. Op de site van Orweja vind je uitgebreide informatie over de verschillende wedstrijdvormen. Train regelmatig met je hond in een omgeving die lijkt op de wedstrijdsituatie (als je eigen trainer dat niet al doet). Werk iedere dag aan de basis; volgen, wachten, wandelen aan de slappe lijn, hier komen; herhalen, herhalen, herhalen! Misschien mag je filmpjes sturen aan je trainer zodat ze mee kan kijken naar wát je op wélke manier aan het doen bent.
4. Jullie zijn een team
“Je komt samen naar een wedstrijd; je gaat samen weer naar huis.”
Een wijze les van keurmeester Rooseboom toen ik huilend toekeek hoe Bûke tijdens onze eerste MAP de samenwerking opzegde omdat ik zo gespannen was.
Jachthonden kunnen best heel gevoelig zijn voor de emotionele toestand van hun lievelingsmens…
Bouw dus aan het onderling vertrouwen, aan dat van jezelf en dat van je hond.
Onderstaand lijstje schrijft, en leest, zoveel makkelijker dan het is, maar toch:
- Fouten maken is onderdeel van het leerproces: Tijdens de training en wedstrijd zal je hond (en jij!) onvermijdelijk fouten maken. Probeer het waaróm van fouten te doorzien en zet het op jullie ’to do- lijstje’.
- Versterk doorlopend de band tussen jou en je hond: Maak dus vooral je fouten, blijf geduldig en zorg voor positieve ervaringen. Je hond zal zien dat je er bent om hem te ondersteunen en te begeleiden.
- Consistentie wint het van consequentie.
- Angst, pijn en frustratie gaan niet samen met teamwork.
Brengt mij bij het volgende:
Wat er misgaat op de wedstrijd wanneer je aversief traint:
- Straf en intimidatie leiden tot angst en stress bij jouw hond. Dat werkt weinig motiverend. Een hond die gestrest of bang is, zal niet optimaal presteren en niet meer met jou in contact staan.
- De samenwerking en communicatie verdwijnt of hapert. Als jouw hond negatieve ervaringen associeert met jou als trainer, verlies je je hond. Een hond die angstig is of niet op jou kan vertrouwen, kan zich nog moeilijk concentreren op de taak. Je bent je hond kwijtgeraakt, terwijl je hem nog ziet.
- Je hond wordt terughoudend in het tonen van initiatief en het nemen van beslissingen. Een hond die regelmatig gestraft wordt, heeft verminderde focus. Het vermogen om snel en accuraat te reageren op veranderende situaties verdwijnt.
- Je hond toont geen creativiteit en probleemoplossend vermogen meer. Honden die geschreeuw, getrek en geduw ervaren tijdens hun training worden steeds beperkter in hun vermogen om creatieve oplossingen te bedenken of nieuwe strategieën te ontwikkelen. Ze blijven vasthouden aan aangeleerde gedragspatronen en hebben meer moeite met zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.
- Je beste vriend verliest zijn natuurlijke instincten en passie. Het bestraffen van natuurlijk gedrag zoals markeren, apporteren of het volgen van geursporen vermindert de motivatie en vreugde van de hond. Je jachthond is stuk getraind. Ook als je de wedstrijd weet te winnen.
Als je wint…
Met alle trainingsmethodes die er zijn, van aversief tot welzijnsgericht, kom je tot een bepaald resultaat. Vraag jezelf af op welke wijze je dat resultaat wilt behalen. Niets mis met ambitie, maar het doel heiligt wat mij betreft niet de middelen. De best functionerende teams tillen elkáár naar grote hoogten, niet alleen de leidinggevende.
Dus, resumé; werk aan samenwerking en vertrouwen, leer hoe het werkt op je eerste jachtwedstrijd en zoek een welzijnsgerichte trainer die jullie allebei aan het werk zet. Ik ken er nog wel eentje…
Laat je me weten wanneer jouw team mee wil doen aan jachtwedstrijden? Ik help je graag aan jullie eerste, tweede en dertigste diploma. Wedstrijdlopen is dan absoluut niet mijn cup-of-tea, maar observeren, coachen en uitleggen dan weer wel.
Welkom!
Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!