“Ik doe het al jaren zo”

jachthondentraining Eibergen - de honderwijzer -

De zin die me altijd even tot 30 doet tellen. Ik weet dat ik nu ruimte moet geven aan de mens die dit in een training zegt, even afwachten of dat ik misschien zelfs helemaal mijn mond moet houden, maar eigenlijk denk ik: “Hier staat een iemand verworven vaste posities en overtuigingen te verdedigen. Get over yourself

Posities… dat past niet zo bij mijn aard en de manier waarop ik werk. Als je niet van je plek komt, zak je weg in het moeras als het regent. Geldt voor trainers, voorjagers, boeren en managers met jarenlange ervaring. 28, 29, 30…

Bovendien heb ik zwaar boter op mijn hoofd; als onervaren jachthondeneigenaar kwam ik bij een jachthondentrainer terecht die met een touw mijn onzekere hond over water wilde trekken. Wist ik veel hoe het vriendelijker en respectvoller kon?! Ik ging pas weg bij deze hondenschool nádat hij Jelle aan dat touw over dat water had getrokken. Resultaat: hond vond zwemmen voortaan stom en haalde geen waterapporten meer. 

Je zou verwachten dat ik mijn les had geleerd, maar ook bij de trainers van mijn latere honden heb ik gezien hoe de leerprincipes gehanteerd werden op een manier waar ik tegenwoordig wel weer tot 30 moet tellen, of verder…

“harde honden hebben een harde hand nodig”

Ik heb regelmatig mijn eigen intuïtie genegeerd. Dat ik zweeg wanneer de trainer zei: 

  • ik train al jaren op deze manier en dat heeft nog nooit een ongehoorzame hond opgeleverd 
  • de winnaar van de Nimrod traint bij mij.
  • Denk je dat jachthonden die ‘hoog in het bloed’ zitten, die resultaten zouden hebben gehaald door het werken met de clicker? -tuurlijk niet, meisje. (Aaarrrghh: meisje!!!!)
  • Harde honden hebben een harde hand nodig
  • Ik heb heel veel wedstrijden gewonnen met mijn honden
  • Als je hem nu niet flink aanpakt, leert hij het nooit

Als voorjager en trainer was, en bén, ik nogal van dingen heel goed willen kunnen. Soms onzeker of ik daar wel een goede invulling aan gaf/geef. De hond van Piet-van-Hiernaast doet het tenslotte prima op lijncorrecties, stroombandjes en “slecht- nieuws gesprekken”. Ben ik met mijn ‘zachte trainingswens’ wel realistisch?

Slecht nieuws gesprek?

Honden leren zeker iets van zo-doe-ik-het-al-jaren-training, en misschien win je er als voorjager veel wedstrijden mee. Maar écht: Is dit de manier waarop je jouw ambities wilt waarmaken?

Ik voelde me steeds vaker vreselijk incompetent na zo’n “pak-m-maar-even-aan-training”. Ik voelde me schuldig dat ik zo lelijk deed tegen mijn gevoelige jager. Ik zag een hond die niet meer in de auto wilde wanneer het weer tijd was voor een dure privéles, en ik reed naar huis met een schuldgevoel als ik tóch was gegaan.

Echt?! Wilde ik dit met mijn hond? Wilde ik dit van mezelf vinden? Is dit helpend voor mijn gestel en dat van mijn hond? Wie help ik hiermee?! Wat zet ik hiermee in werking en waar eindigt dat dan?

Voor wie is dit goed? Wie leert hier wát op welke wijze?!

Deze vragen hielpen mij om afscheid te nemen van “balanced” jachttrainers; jezelf op de borst slaan omdat je alles met de clicker hebt aangeleerd en vervolgens je hond flink heen en weer schudden wanneer dat positief-getrainde gedrag niet vertoond wordt op een wedstrijd. Hypocriet gedoe. Wat mij betreft ben je dan al je geloofwaardigheid kwijt. … 28, 29, 30…

Ik heb zelf gekozen voor een trainer die bouwt in plaats van afbreekt. Drie uur in een auto om mezelf te laten trainen volgens de moderne interpretatie van de leerprincipes. Samen werken we aan rust, omgaan met prikkels en mijn voorjaag-vaardigheden. De zenuwpees die méér drive heeft dan mijn geduld soms aankan, waarbij ik mijn kracht en mijn onzekerheid wil beteugelen om hem te laten leren op een veilige, kleine, en vriendelijke manier die bij ons allebei past. Dát is wat hij nodig heeft. Dát is goed voor mijn gestel en het zijne. ’s Avonds ligt ie als een dekentje over mij heen en duwt hij zijn zachte snuit in mijn nek. Trainen voor het Wereldkampioenschap Bankhangen. Dit is goed voor ons. 

Hoe wil jij?

En jij? Hoe train jij met je hond? Hoe gaat jullie trainer om met ongewenst gedrag van je hond? En vind je dat ok? Zou je zélf op die manier nieuwe dingen willen leren? Twijfel jij wel eens of je wel het juiste doet? Voor jezelf? Voor je hond? Zou je het anders willen voor je hond en voor jezelf? Spreek je dat uit naar je trainer en naar jezelf? 

Het is onze verantwoordelijkheid dat een hond veilig kan zijn. Welke ambities je ook hebt. Train óók voor het WK Bankhangen. 

Ik wens jouw hond een trainer die jullie allebei versterkt en verder helpt. Luister naar jouw intuïtie als jullie samen aan het werk zijn. Ook als je straks in het jachtveld staat en je welzijnsgericht getrainde jachthond tóch achter die haas aanvliegt en de geweren teleurgesteld weer naar beneden gaan..

En doe NIETS-NUL-NADA-NIENTE omdat ‘ze’ het altijd al zo gedaan hebben, maar omdat je respect wilt hebben voor jezelf en de beste vriend die je ooit zult hebben.  

Daarom. 

Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

Positieve-Jachttraining Eibergen -Berekelland - Achterhoek
Meld je hieronder aan voor de lesbrief
meer blogs