Ik doe niet aan goede voornemens, maar iedere eerste week van het nieuwe jaar lijkt het wel of er peper op een donkere plek terecht is gekomen… Ik zit boordevol plannen en ideetjes voor mijn jachttrainingen, in mijn hoofd bedenk ik oefeningen, kortom: ik ben klaar om te gaan-gaan-gaan.
Nu past dat gaanx3 wel bij mij natuurlijk, weet ik heus wel. Maar deze peper komt omdat ik aan het evalueren sloeg in die loze week tussen kerst en het nieuwe jaar. Doe jij dat ook? Lijstjes maken? – Dat ging goed, – dat wat minder, – zal ik nu eens echt gaan onderzoeken hoe dat zit met welzijnsgerichte jachttrainer met zo’n clicker? (Doe maar. Je bent welkom!)
Lijstje
Zijn jullie allebei klaar om de jachttraining weer op te pakken? Heb je dáár al een lijstje voor gemaakt?
Is jouw team klaar om eerlijk samen te werken? Of wil je toch even bij het oude blijven – met dat lijntje zo hoog achter de oren en een ‘hijmutluustern’-rukje. Is je hond nog in goede conditie?
Of is er een hangbuikhond ontstaan onder de kersttafel? (nee, natuurlijk schooit jouw hond niet. Die van mij ook niet 😉). Kortom: Hoe staat het ervoor in jullie team?
Welke dingen moet jij als voorjager beter doen zodat je hond de ruimte krijgt om de wonderhond te worden die hij al is? (Je weet toch: Alles begint bij jou..)
Reflect voor maximaal effect
Neem even de tijd om de onderstaande vragen eens eerlijk te beantwoorden. Schrijf die antwoorden op in je trainingsdagboek. (Heb je dat niet? – TIP!)
- Wat waren de hoogte- en dieptepunten van jullie trainingen in het afgelopen jaar?
- Wat was je mooiste succes in de trainingen?
- En je minst succesvolle?
- Wiens hoogtepunt was het? Van jou of van je hond?
- Wiens dieptepunt was het? Van jou of van je hond?
- Hoe heb je gereageerd op de dieptepunten?
- Hoe heeft jouw hond gereageerd op de trainingsmethode van jullie jachttrainer?
- Welke signalen heeft jouw hond aan jou laten zien?
- Welke successen hebben jullie behaald met de begeleiding van deze jachttrainer?
- Hoe voelde jij je bij de manier waarop jouw jachttrainer werkt?
- En je hond? – Hoe voelde hij zich?
- Wat heb je geleerd van jouw hond en jullie interacties tijdens de training?
- Wist jij genoeg over de communicatie en signalen van jouw jager?
- Gaf jouw trainer informatie over lichaamstaal van honden? Wat viel hem/haar op?
- Wat heb jij daarin nog nodig? Wat mag jij nog leren over lichaamstaal van jachthonden?
- Wat zijn jouw sterke punten als voorjager en waar liggen nog verbeterpunten?
- Reflecteer op je eigen vaardigheden en benoem zo specifiek mogelijk de gebieden waar je kunt groeien. Dit helpt niet alleen jezelf, maar ook de relatie met je hond!
Vooruit kijken
Leg je schrift even een dag of twee aan de kant om wat overzicht te vinden. Ik kan me voorstellen dat er een thema is ontstaan. Toen ik mijn eigen antwoorden nog eens bekeek, viel het me op dat ik toch nog steeds teveel wíl van mijn Drifter. Het is een supersnelle jachthond, maar zijn voorjager is nogal nonchalant. Is dus een doel: Mezelf eerst afvragen wat ik train, hoe ziet het eruit als het klaar is, en welke stapjes zijn nodig voor ik hem 100 meter de wei instuur…
Wat zijn jouw persoonlijke leerdoelen als voorjager?
Onderstaande vragen kunnen je op weg helpen:
- Welke vaardigheid wil je vergroten tijdens de trainingen?
- Hoe kun jij die vaardigheid tijdens de training vergroten?
- Hoe kun jij de communicatie met je hond verbeteren? Wie/Wat heb je daarbij nodig?
- Wat wil je leren op gebied van de taal die jouw hond ‘spreekt’? Bij wie kan dat?
Schrijf je antwoorden op. Mail ze aan je jachttrainer. ECHT. Mail ze aan je jachttrainer.
Maak je trainingsplan…
…samen met je jachttrainer.
Jouw trainer heeft, mag ik aannemen, een goede en kundige kijk op jouw voorjaag-uitdagingen en op alles wat met het leerproces van jouw jachthond te maken heeft. Hij/Zij kent jullie als team, maar kan ook zien wie van jullie wélke hulp nodig heeft.
Vraag of jouw trainer rekening wil houden met jouw persoonlijke leerdoelen en vooral de unieke eigenschappen van je hond. Welke leerstijl heb jij? En je hond – hoe leert jouw hond het fijnst? Welke trainingsmethoden sluiten aan bij het karakter en de behoeften van jouw hond?
Schrijf je plan en je doelen in je trainingsdagboek vóór je aan de eerste training van dit jaar begint. Schrijf de tips op die je van je trainer krijgt. Train ook in de tijd dat je niet op het veld staat. Vraag om huiswerk. Voor jezelf. Je hond weet het allemaal al. Jij hoeft het er alleen maar uit te halen.
Het allerbelangrijkst:
Gun jezelf tijd. Heel veel tijd. Wist je dat verandering bij mensen minstens 60 dagen duurt? Voor de vorm heb ik er hieronder nog wat belangrijke dingen bijgezet, maar de allerbelangrijkste factor van je succesvolle, welzijnsgerichte jachttraining is tijd. Realiseer je dit:
- Geduld: leren tijd kost tijd. Zowel voor jouw hond als voor jou. Vier de kleine vorderingen!
- Kleine Stappen: Splits complexe taken zodat je de kans op succes vergroot.
- Positieve Bekrachtiging: houd de motivatie van je hond hoog en je trainingsstandaard nóg hoger
Geniet van je voorbereidingen, maak je plan en train bij iemand die je he-le-maal vertrouwt met jouw allerbeste teamlid. Dat kan ook in een aantal privélessen.
Heb een prachtig welzijnsgericht jachthondenjaar. En voor mijn eigen cursisten: Dit is je huiswerk. Ik zie je aanstaande zaterdag.
Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!