Angst voor vuurwerk – wat je wél moet doen

jachthondentraining Achterhoek - de honderwijzer - vuurwerkangst

Je leest dit artikel waarschijnlijk omdat je hond angstig wordt van vuurwerk. Angst voor vuurwerk is vreselijk om te zien. Wordt er in de decembermaand nou echt iedere dag geknald? En daar moeten we met zijn allen niets van vinden?! Ik vind er wel iets van. Vuurwerk sucks en angst voor vuurwerk is hartstikke naar. Voor honden én hun lievelingsmensen.

Misschien heb je wel eens gelezen dat je je hond niet moet aaien als hij schrikt van vuurwerk, want dan bevestig je zijn angst. Dit is dikke, vette, achterhaalde BULL SHIT. Zijn hier nog vragen over? Realiseer je de volgende waarheden (wetenschappelijk, feitelijk, bewezen)

  • Honden hebben emoties.
  • Angst is een emotie.
  • Angst komt in gradaties. Van beetje ongemakkelijk tot blinde paniek.
  • Als je heel heel-heel-bang bent, ben je onbereikbaar voor redelijkheid en ratio van wie dan ook.

Bovenstaande geldt voor mens en hond.

Wat kun je nu nog doen om je hond te helpen?

Hieronder de korte versie, een lijstje:

  1. Blijf zelf kalm en ontspannen
  2. Geef je hond knaag-, kauw-, likspeelgoed of hersenwerkjes als hij/zij nog bereikbaar is
  3. Wees zijn steun als je hond dat van je vraagt;
  4. Laat je hond niet alleen. (maar dat spreekt voor zich, hoop ik?!)

Langere versie:

Wat is steunen dan precies?

Beoordeel de mate van angst. Is je hond nog aanspreekbaar? Ben jij nog relaxed?

Een hond die echt poepbang is, is onbereikbaar. Hij wil het liefst naar een, voor hem, veilige plek. Gun je hond die ruimte. Als jij die veilige plek bent: wees dan die veilige plek. En laat iemand anders maar koken, drankjes inschenken, hapjes klaarmaken. Jouw taak: bij hem zijn, aaien, zachtjes kroelen, voorzien in zijn behoefte.

Lees je hond, geef hem wat hij nodig heeft. Leg hem niets op. Laat hem. Wil je hond in zijn angst naar een andere plek? Laat hem.

Wat je hond ook aangeeft: wees een betrouwbare partner voor hem en leg hem niets op.

Als je hond nog “aanspreekbaar’ is; Maak het dan gezellig met elkaar.

Geef je hond dingen te doen waar je hond ontspannen van wordt; snuffelen, zoekspelletjes, knagen, kauwen, likken. Let ook op je eigen gemoedstoestand; honden die wat zenuwachtig zijn, letten op hun rolmodel. Dat ben jij.

Wees er voor je vriend als hij daar behoefte aan heeft.

Fijne jaarwisseling.

En om het de volgende jaarwisseling wat relaxter te hebben: investeer in het voorjaar, of uiterlijk in september, in een lesprogramma “omgaan met (vuurwerk-)angst” van een modern geschoolde instructeur.

Dit artikel is geschreven door Saskia Kolthof- De Honderwijzer. Het is niet toegestaan om (gedeeltes van-) mijn artikelen over te nemen. Het delen van dit artikel middels een link vind ik heel fijn. Zo hoop ik het welzijn van jachthonden te kunnen verhogen. Jouw hulp is daarbij zeer welkom!

Welzijnsgericht jachthondentrainer | clickertraining | trainen zonder pijn

Hee, ik ben Saskia

Wil je bijleren hoe je jouw gedreven jachthond kunt trainen zonder daarbij angst, of pijn te gebruiken? Hier vind je tips en tricks van het welzijnsgerichte jagen voor de click.
Kijk gerust eens rond op deze site en lees hoe ik jou en je jachtmaatje kan helpen.
Fijn dat je er bent!

meer blogs